Intrigi.bg Мистерии Заради тях сме живи: Тримата смели мъже от Чернобил, които се жертваха...

Заради тях сме живи: Тримата смели мъже от Чернобил, които се жертваха за Европа

21267
46

Hа 26 април 1986 година става нещо, което светът никога няма да забрави. В АЕЦ Чернобил, Украйна се случва най-голямата атомна авария в човешката история. Най-страшните кошмари на инженери, ръководство, експерти и управляващи, се сбъдват – взривено е атомното ядро на единия от реакторите и то започва да пръска смъртоносна радиация, не само на територията около централата, но и над цяла Европа. 

Мнозина умират почти веднага, застрашени са животите на милиони,а 30 години по-късно последствията от атомната авария продължават да се усещат, броят на погубените животи заради радиационния облак вече са десетки хиляди.

Но ако трима смели мъже не са се намесили няколко дни след катастрофата, погубените животи щяха да бъдат МИЛИОНИ.

чернобил

10 дни след аварията в Чернобил, инженерите разбират, че всички сме поставени пред нова, много по-голяма и фатална заплаха – експлозия на ядрени изпарения.

Охладителната система на реактора се е повредила и се оказва, че сега под горящото ядро се е формирал огромен воден басейн. Без възможност да се охлажда, е било въпрос на време (и то на кратко време), докато това радиоактивно ядро да се превърне в лава, която да стопи всички бариери под себе си и да достигне до басейна с вода. Ако това се случи, се получава експлозия, изстрелваща огромно количество радиация право към небето, разпростирайки я над Европа, Азия и Африка.

Експлозията има силата да разруши и останалите реактори в централата, причинявайки трагедия в ужасяващи размери – унищожението на почти цяла Европа.

„Експертите ни проучиха ситуацията и пресметнаха, че ако подобна експлозия се случи, силата ѝ ще се равнява на  от 3 до 5 мегатона. Минск, който е 320 км. от Чернобил, щеше да бъде изравнен със земята, а целият континент Европа щеше да стане негоден за живот.“, разкрива един от специалистите, които са били на място.

Единственият начин, да предотвратят този ад и смъртта на почти цялото европейско население, е да изпратят екип под ядрото, който да отвори ръчно шлюзовете на басейна и да източи водата. За целта специалистите решават, че са нужни трима доброволци, които добре познават подземията на централата. Има един проблем – тримата човека, които ще слязат долу, са обречени на смърт. Под горящото ядро има толкова радиация, че тримата ще бъдат мъртви до седмица (в най-добрия случай).

чернобил

Но трима изключително смели доброволци се съгласяват да се гмурнат в басейна под ядрото, за да източат водата и така да жертват себе си, за да спасят милиони други животи, най-вероятно и нашите.

Техните имена са Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко. Може би не сте ги чували никога, но на тях дължим животите си днес. По време на съвещанието, в което събират работниците, за да поискат трима от тях да отидат на тази смела и самоубийствена мисия, Ананенко, Безпалов и Баранов започват да се изправят един по един, за да заявят готовността си да помогнат.

Казват им, че могат да се откажат по всяко време и не са задължени, но Ананенко отговаря: „Как мога да откажа, само аз знам точно къде се намират изпускателните шлюзове?“

Така тримата се впуснали в едновременно спасителна и смъртоносна мисия. Били оборудвани с фенери, чиито светлини угаснали. Те останали да работят в пълен мрак, а всяка минута под тази вода, ги приближавала към гибелта им. Мъжете не се предали и продължили да опипват тръбите в тъмнината. Останали под водата по-дълго, отколкото е трябвало, но накрая успяват да отворят шлюзовете, които биха могли да спасят милиони хора. Басейнът започва да се изпразва.

чернобил

Когато тримата мъже са излезли на повърхността, когато задачата е била изпълнена, сътрудниците на АЕЦ и войниците са ги посрещнали като герои, каквито са били в действителност. Твърдят, че хората направо са скачали от радост.

През следващия ден всичките пет милиона галона радиоактивна вода са били източени от подземието на реактора на четвърти блок.
Когато разтопеното ядро на реактора си е пробило път към резервоара, той вече е бил празен. Повторен взрив е бил избегнат.

Резултатите от анализите, направени по-късно от различни експерти съвпадат в едно: ако тройката не е влязла в басейна и не го е изпразнила – от парния взрив биха загинали и пострадали стотици хиляди, даже милиони хора. Това би изменило напълно хода на историята и би променила напълно планетата ни такава, каквато я познаваме днес.

чернобил

През следващите дни и при тримата са започнали да се проявяват неизбежните симптоми: лъчева болест. През следващите няколко седмици и тримата са починали. Мъжете са погребани в оловни ковчези. Даже и лишени от живот, телата им са имали толкова силно радиоактивно излъчване.

Много герои са правили подвизи заради другите, имайки макар и малък шанс да останат живи. Но тези трима мъже са знаели, че нямат никакъв шанс. Те са се потопили там, където ги е очаквала сигурна смърт.

Техните имена са Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

46 КОМЕНТАРИ

 1. В момента да един филм Чернобил, точно до там е 2 серия, как тримата влизат и им изгасват фенерите, положението е било критично, въпрос на дни сме били от гибел, гибел на целия континент Европа

  • Те са живи двама от тях и до днес. Третият е починал 22 годони по- късно от сърце.

 2. Добре че почна фима Чернобил за да си напишете статиката! Ужас то бива простотия ама…

 3. Думи нямам да кажа какви герои са били тези трима мъже!Те са спасили милиони,спасили са света!Поклон пред подвита им и вечна да е паметта им!

 4. Невероятно не е само по филмите.Такава саможертва е рядко срещано явление.Нямам думи

 5. Благодаря на автора за тази публикация.Не бях чувала тези имена.Това потвърждава истинината,че истинските ГЕРОИ,винаги са безименни и непознати на никого.

 6. Не бях чел скоро подобна глупост ,Или човекът писал статията е много бос““ или има комерсиални цели !!!Само за бързо инфо(една малка част от загиналите / над 600 летци на хеликоптери ,От (10 000) Да десет хиляди шахтйора,над 2500 загиват в рамките на седмица останалите се мъчат до живот !!!! Какви простотии пишете бе дебили????????

 7. Браво на героите!
  Но ако си пуснете НВО всеки вторник дават нов сериал Чернобил, онази вечер гледах точно това във втора серия!

 8. Това е голям героизъм, в днешно време надали, щте се намерят, такива герои. да жертват живота си за да спасят милиони хора. поклон.

 9. Това е голям героизъм, в днешно време надали, щте се намерят, такива герои. да жертват живота си за да спасят милиони хора. поклон.

 10. Не са загинали и тримата, пълни глупости пишете… Баранов умира 2005 от сърце, а Ананенков е жив до ден днешен…

 11. НЯМА ТАКИВА ОЛИГОФРЕНИ КАТО ВАС. Малко бързо ги погребахте хората, да бяхте изчакали третата серия по HBO.

 12. Подвиг! Да, истински човешки героизъм! Заслужено им е издигнат паметник приживе! Но помислете, каква е била алтернативата пред тези мъже? Да се гмурнат и да направят това, което са знаели, че е техен дълг с пълното съзнание, че ги очаква (в последствие) най-вероятно съвсем близка смърт, но да предотвратяват втори ядрен взрив; или да не изпълняват дълга си и да обречат европейската част на човечеството на сигурна смурт от втория взрив?? Истинския героизъм и сила на духа е готовността за саможертва. ПОКЛОН

 13. Подвиг! Да, истински човешки героизъм! Заслужено им е издигнат паметник приживе! Но помислете, каква е била алтернативата пред тези мъже? Да се гмурнат и да направят това, което са знаели, че е техен дълг с пълното съзнание, че ги очаква (в последствие) най-вероятно съвсем близка смърт, но да предотвратяват втори ядрен взрив; или да не изпълняват дълга си и да обречат европейската част на човечеството на сигурна смърт и самите себе си, от втория взрив?? Истинския героизъм и сила на духа е готовността за саможертва. ПОКЛОН

 14. Много готина история, само че в такива сайтове като intrigi.bg, kluki.bg и сейм шит, хората пишат без да знаят (предполагам просто са гледали въпросния втори епизод на сериала който е споменат горе и ВЪОБЩЕ не са чели и нямат никаква друга информация). Реално те наистина са герои, но ми направи впечатление че в темата направо си ги ‘погребват’ и до там свършва това което знаят. Истината е че те наистина са били герои, наистина водата долу е била ‘заразена’ и тогава, според експерти не им давали повече от седмица живот, но Безпалов и Ананенко са си още живи и до ден днешен. Единият е вече пенсиониран, докато другият имаше някаква управленческа позиция. Баранов умира през 2005г. от инфаркт.

 15. Реалността е съвсем друга фанете се поинтересувайте малко доста разсекретени документи има. Всички са оцелели и пак са герой.

 16. Статията е под всякаква критика, респект към споменатите герои! Само не разбирам аз ли съм с изкривено мислене или много от вас не вярват в човещината и в околните. Да не два господ нещо подобно никому повече – но не вярвам 99.9999% от вас да не са готови да направят подобна саможертва при така изнесени факти! Още повече както един от коментаторите е споменал – ако знаете че, вие имате по-голям шанс да свършите работата защото знаете кое как и тнт. Респект към всички които са се жертвали в тази кризисна ситуация знаейки изхода за тях самите. Огромно съжаление за осаталите жертви които не са били на ясно със ситуациата! Но се замислете Вие какво бихте направили на тяхно място! Щяхте да избягате? Нима?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име