Intrigi.bg Актуално Започна процедурата по импийчмънт на Джо Байдън

Започна процедурата по импийчмънт на Джо Байдън

823
0

Депутатката от Републиканската партия в Камарата на представителите Марджъри Тейлър Грийн е внесла предложение в долната камара на парламента на САЩ за начало на процедура по импийчмънт на Джо Байдън, предаде Фокснюз.

Републиканка в Конгреса започва процедура по импийчмънт на Джо Байдън -  News.bg

Според законодателката от щата Джорджия сегашният държавен глава в качеството си на вицепрезидент на Барак Обама (2009 – 2017 г.) систематично е злоупотребявал с високия си пост. „Благодарение на своята позиция Джо Байдън е назначил сина си Хънтър Байдън в управителния съвет на украинската газова фирма „Бурисма“, е заявила Грийн.

Републиканка започва процедура по импийчмънт на Байдън | Български новини

Да припомним, през февруари 2020 г. Киев е започнал разследване за евентуална намеса на американския политик в работата на бившия главен прокурор на Украйна Виктор Шокин и опит за негово отравяне. Обвинителят е разследвал дейността на „Бурисма“, в чийто управителен съвет е влизал синът на политика. По-късно и двете дела са били закрити.

Джо Байдън не е подходящ за стопанин на Белия дом. Той, докато е бил вицепрезидент, е превърнал корупцията и шуробаджанащината в практика“, е казала още Грийн след като е внесла своето предложение за стартиране на процедура по отстраняването на 46-ия президент на САЩ власт.

Процедурата по импийчмънт на американския президент е подобна на съдебен процес. Инициаторите внасят обвиненията си към действащия държавен глава  в Камарата на представителите. В случай че най-малко 2/3 от 453-мата парламентаристи потвърдят обвиненията, те отиват в Сената. Депутатите от Горната камара на федералния парламент играят ролята на последна инстанция и решават политическата съдба на стопанина на Белия дом. За отстраняването на държавния глава са необходими гласовете на най-малко 67 от 100-те сенатори.

Започнаха дебатите по процедурата за импийчмънт на Тръмп | Банкеръ

Досега нито един президент не е напускал поста си вследствие на депутатско гласуване. Андрю Джонсън и Бил Клинтън са били оправдани от Сената (съответно през 1868 и 1998 г.). Ричард Никсън е подал оставка преди Камарата на представителите да гласува за неговия импийчмънт (през 1974 г.).

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име