Intrigi.bg Политика Започнаха консултациите при президента Радев, първи отидоха от ГЕРБ-СДС

Започнаха консултациите при президента Радев, първи отидоха от ГЕРБ-СДС

114
0

Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

Първи на „Дондуков” 2 са представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС​. Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова пристигнаха при държавния глава в 09:30 ч.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца. Въпреки наличието на силно сплояващи фактори в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство“, каза президентът в началото на разговора.

Според него важен въпрос са сложните отношения между партньорите в коалицията и това дали в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия.

„Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори? Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?“, запита държавният глава.

„Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа“, заяви от своя страна Мария Габриел в началото на разговора.

„От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща“, отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка.

Тя подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната.

„Имаме нужда от стабилност, но то трябва да стъпва на фундаментални ценности, на принципна основа, каза Габриел. За нас е  важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят  различията, където ги има“, добави тя. 

През почивните дни се проведоха преговори между групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство. От страна на ГЕРБ на масата бе сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция. ПП-ДБ пък предложиха меморандум с механизъм за назначения в регулаторите.

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участва изцяло дамски екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, а ПП-ДБ бяха представени от изцяло мъжки екип в състав Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев.

В понеделник са предвидени разговори между президента и ПП-ДБ, както и с ДПС. А във вторник срещите ще продължат с партиите от опозицията – „Възраждане”, БСП и ИТН.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име