Intrigi.bg Политика Започват изборите за Европейски парламент: какъв е залогът

Започват изборите за Европейски парламент: какъв е залогът

365
0

Избирателите в 28-те държави членки на ЕС ще гласуват от днес до неделя, за да изберат 751 депутати в Европейския парламент, единствената пряко избрана евроинституция. Очаква се след вота да се сформира силно евроскептично и националистко малцинство, а проевропейските партии от основното течение да бъдат отслабени и фрагментирани, пише „Файненшъл таймс“. Резултатът ще окаже влияние върху оформянето на политическия дневен ред на Брюксел за следващите пет години и ще отвори пътя за смяна по висшите постове в ЕС. Изходът от вота освен това може да има важни политически последици в някои страни.

Какво прави Европарламентът?

През последното десетилетие Европейският парламент получи нови правомощия. Почти цялото законодателство на ЕС сега изисква мнозинство в Парламента наред с одобрение от съвета на министрите на държавите членки. Евродепутатите ратифицират договори и повечето споразумения за свободна търговия. Европейският парламент надзирава годишния бюджет на ЕС.

Той освен това трябва да одобри назначаването на председателя на Европейската комисия. Водещите кандидати за позицията на двата основни политически блока са Манфред Вебер за Европейската народна партия и Франс Тимерманс за Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Европарламентът иска победителят да е от политическата група, спечелила най-много гласове на изборите. (Кои са и кандидатите на другите политически групи за позицията четете тук.) Не всички държави обаче са съгласни и някои страни като Франция настояват лидерите на ЕС да изберат следващия председател на Еврокомисията и след това той да бъде одобрен от Европейския парламент. Повече за процедурата можете да видите тук.

Какво ще променят евроизборите?

След като бъдат избрани на национално ниво, евродепутатите сформират паневропейски политически групи в парламента. Двете основни групи, на ЕНП и на социалистите, вероятно ще загубят позиции и дори могат да изгубят комбинираното си мнозинство. Може да нямат достатъчно представители за мнозинство даже и с подкрепата на либералите. Европарламентът се очаква да стане по-фрагментиран, подобно на националната политика в Европа.

Зелените може да спечелят повече влияние благодарение на възхода в подкрепата за тях в Германия, но това вероятно ще се случи и с евроскептиците и националистите. Така Европарламентът е възможно да стане по-скептичен за либерализацията на търговията и по-решителен в регулирането на технологичните гиганти.

Ще има ли възход на националистите?

Прогнозите са националистите и евроскептиците да постигнат значителни успехи, особено в Италия, Испания и в по-малка степен в Германия. Те бяха начело или втори по подкрепа във Франция, Полша, Унгария и Великобритания на последните евроизбори през 2014 г. и се очаква отново да повторят успеха си. Леви и десни евроскептици може да спечелят една трета от местата, подкрепени от временното присъствие на британските евродепутати, поддържащи Брекзит.

Освен британският контингент, никоя друга евроскептична партия не призовава открито за излизане от ЕС. Вместо това те искат да тласнат съюза в по-консервативна посока с по-слаба намеса от Брюксел. Има големи различия между няколко националистки партии. Те обаче могат да нарушат работата на Европарламента и на ЕС като цяло.
Play Video

Националистите могат да поемат контрол върху няколко комисии и да сформират блокиращи малцинства, затруднявайки действията на ЕС в няколко области, например дисциплинирането на държавите членки, нарушаващи върховенството на закона. Ако традиционните партии бъдат разделени, едно националистко малцинство ще направи Европарламента по-твърд към миграцията или търговията.

Защо Великобритания участва?

Британската Камара на депутатите не успя да се договори за условията за излизане на Великобритания от ЕС и Брекзит бе отложен до 31 октомври. Тъй като Великобритания все още е държава членка, тя е задължена да участва в изборите, което е политическа катастрофа за премиера Тереза Мей. Според проучванията нейната Консервативна партия ще заеме унизителното четвърто място с едва 13% от гласовете. Партията на Брекзит на Найджъл Фараж се очаква да спечели на фона на фрагментацията сред проевропейските сили. Не е изключено резултатът да ускори оттеглянето на Мей от властта.

Как ще се отразят изборите в държавите?

Великобритания не е единствената страна, в която се очакват големи вътрешни политически последици. Крайнодянсата партия „Лига“ на Матео Салвини е на път да спечели убедително в Италия, измествайки коалиционния си партньор, Движение „Пет звезди“. Победата може да го окуражи да се оттегли от коалицията и да участва в предсрочни избори, за да укрепи политическото си предимство.

Евентуално слабо представяне на Германската социалдеморкатическа партия е възможно да ускори края на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Поражение на управляващата „Право и справедливост“ в Полша не е изключено да отслаби шансовете й за общите избори през есента. Еманюел Макрон е изправен пред първия си изборен тест от идването му на власт като президент на Франция преди две години.

Кога се чакат първите резултати?

На последните евроизбори избирателната активност беше около 42.6%. Общо 427 милиона европейци имат право да участват в изборите. В неделя в 19 часа българско време излизат екзитпол и първи резултати от Германия, държавата с най-много евродепутати, и от още няколко страни. Първите прогнози за разпределението на местата в следващия Европарламент се чакат малко след 21 ч.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име