Intrigi.bg Политика Запознайте се с 90-годишната Фреди, която е съблазнявала и убивала нацисти като...

Запознайте се с 90-годишната Фреди, която е съблазнявала и убивала нацисти като тийнейджърка

587
0

Запознайте се с 90-годишната Фреди Овърстийгън. Тя е била сред малкото жени, които са били активистки в холандската съпротива по време на Втората световна война, заедно със сестра си Хани, която е убита малко преди края на войната.

Когато Фреди била едва на 14, мъж посетил семейния им дом, за да помоли майка им да позволи дъщерите ѝ да се присъединят към съпротивата. Мъжът смятал, че никой не би заподозрял, че две млади момичета могат да са бойци от съпротивата.

И той бил напълно прав. Сестрите Овърстийгън флиртували с нацистите и се престрували, че ги харесват, а след това ги водели в гората, където вместо с целувки, ги дарявали с куршуми.

Самата Фреди разказва в интервю за сайта Vice.com какво си спомня от онези времена и какво кара две момичета на 16 и 14 години да се присъединят към съпротивата и да участват в убийствата на нацисти.

Майката и бащата на двете момичета са разведени, което е изключително рядко за онова време. Трите са живеели в апартамент, не са притежавали много, но Фреди споделя, че винаги са живеели сплотено, а по-късно майка им е започнала връзка с нов мъж. Тя разкрива, че са укривали евреи в дома си, макар да са им втълпявали, че те са врагове.

Когато една вечер вкъщи дойде мъж с шапка и поиска да говори с мен и сестра ми ние не знаехме какво означава думата „съпротива“. Мислехме, че е някаква тайна армия, казаха, че ще ни научат на най-основното. Научиха ни как да стреляме и как да маршируваме през горите. Бяхме седмина, но аз и сестра ми бяхме единствените момичета.

Фреди

Фреди разказва, че тя не е натискала спусъка на пистолета срещу нацистите, но ги е водила към неизбежната им смърт. 

Със сестра ми трябваше да се оглеждаме за странични хора, да бъдем сигурни, че няма свидетели. Имахме среща с един от нацистите в скъп бар, трябваше да го съблазним  и да го заведем на разходка в гората. Точно така и стана, те никога не отказваха да се поразходят с нас. След това уж случайно срещахме мъж, който ни познава и ни казва, че не бива да сме по това време навън. Ние се обръщахме и си тръгвахме към вкъщи, а зад гърбовете ни чувахме изстрелите. Не ни беше позволено да присъстваме на тази част и на събитията, които се случваха след това.

Фреди

Фреди споделя, че се радва, че не е ставала пряк свидетел на убийствата, а само е чувала изстрелите зад гърба си. Тя разкрива, че всеки убит по този начин нацист, е бил заравян в гората без дрехи, за да не може да бъде открита самоличността му. Според нея останките им все още са някъде в тези гори.

Няма да лъжа, страхувах се по онова време, но сестра ми беше много смела и не ми позволяваше да изпадам в паника. Тя умееше да говори с хората, да ги омайва. Беше страхотна и в речите, които държеше често по време на сбирки на съпротивата.

Фреди

На въпроса как се е справила с травмата от всички тези преживявания и самата война, Фреди отговаря по много прост и човешки начин.

Омъжих се и родих няколко деца. Животът винаги продължава, каквото и да ти се случи. Щом си жив, трябва да продължаваш да живееш.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име