Intrigi.bg Булевард Запознайте се с Алехандрина Салазар, влиятелната дъщеря на Ел Чапо

Запознайте се с Алехандрина Салазар, влиятелната дъщеря на Ел Чапо

120
0

Подвизите на Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, скандално известния мексикански наркобос, са прочути. Но членовете на семейството му често влизат и излизат от светлината на прожекторите, появявайки се само под злобни заглавия или арестантски снимки, преди да изчезнат обратно в сянката на роднината си. Такъв е случаят с дъщерята на Ел Чапо, Алехандрина Жисел Гусман Салазар.

През по-голямата част от живота си Салазар тихо живее встрани от известността на баща си. Тя спокойно ходи на училище и дори учи медицина. Но през последните години сама стига до заглавията по медиите – заради ареста си, заради своята сватба и заради бранда, който изгражда с името на баща си.

Наистина, изглежда, че Салазар приема както доброто, така и лошото от репутацията на Ел Чапо. В социалните мрежи тя веднъж пише: „Аз съм красива заради майка си, интелигентна заради баща си и убиец заради самата мен.“

Ето всичко, което се знае, за дъщерята на Ел Чапо, неуловимата Алехандрина Жисел Гусман Салазар.

Booking photo of Joaquin “El Chapo“ Guzman (front)

Как дъщерята на Ел Чапо пое по свой собствен път

Много малко се знае за ранния живот на Алехандрина, освен основните факти. Родена е някъде през 1983 г. и е най-голямата дъщеря на Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, наркобос от картела Синалоа, и първата му съпруга Алехандрина Мария Салазар Ернандес.

Според Mag обаче тя не разчита на милиардите на баща си от наркотици, а през 2005 г. завършва университета в Гуадалахара и прави кариера в бизнеса и медицината.

Но подобно на нейния скандален баща, различните приключения на Алехандрина създават някои заглавия. През годините тя стига до новините за всякакви неща – от ареста си на границата на САЩ до предлагането на помощи за COVID-19 в Мексико.

Един от първите случаи, когато се появява в новините, е през 2012 г. Тогава е арестувана за опит да пресече границата между САЩ и Мексико с фалшива виза и фалшиво име. Според Los Angeles Times тя е била бременна и е искала да роди в Лос Анджелис.

Въпреки че Салазар твърди, че е казала на митническите служители самоличността на баща си, през следващите седмици цари значително объркване относно това дали тя всъщност е дъщеря на Ел Чапо или не. Новинарските организации я идентифицират като лекар от Гуадалахара.

„Не потвърждавам дали тя е или не е негова дъщеря“, казва тогава пред Forbes един от нейните адвокати Ян Ронис.

„Правителството не излезе публично с твърдението, че всъщност тя прави изявление, в което признава, че той е неин баща, нито е излязло с твърдение, че имат някакви независими доказателства, че той е неин баща.“

Салазар се признава за виновна и е депортирана преди да роди. Още тогава обаче адвокатите й отказват категорично да потвърдят самоличността й.

„Правителството се отнася с нея като с всеки друг, хванат да се опитва да влезе нелегално в САЩ за първи път“, казва друг от нейните адвокати Гуадалупе Валенсия пред Ройтерс. „Те се отнасят към нея справедливо, независимо коя е или коя казва, че е.“

По-късно добавя: „Надяваме се, когато се върне в Мексико, тя да може да продължи да живее нормалния си личен живот.“

Но обратно в Мексико, Салазар продължава да произвежда новини. През 2019 г. тя напълно приема своята идентичност като дъщеря на Ел Чапо, когато пуска модната линия „El Chapo 701“. Числото 701 не е случайно – това е рангът на баща й в списъка на световните милиардери на Forbes за 2009 г.

„В целия свят той е известен като изпълнителния директор на картела Синалоа или Властелинът на планините. Той е уникалният и легендарен номер 701“, се казва в уебсайта на Forbes по това време според CNN.

През 2020 г. Салазар също разширява бранда като включва текила и бира. А през същата година тя за пореден път доказва, че се гордее, че е дъщеря на прословутия си баща.

В началото на 2020 г. Алехандрина Жисел Гусман Салазар стига до новините два пъти за няколко месеца. И двете истории ясно дават да се разбере, че тя уважава баща си – и репутацията му на лидер на картел.

На 25 януари Салазар се омъжва за Едгар Казарес, племенник на Бланка Маргарита Казарес, жена, за която се предполага, че пере пари за картела, наречен „La Emperatriz del Narco“ или „Императрицата“. Сватбата им се състои в катедралата Кулиакан в Синалоа – която е затворена за обществеността по този повод – и има високопоставени членове на картела.

„Това е една от многото ахилесови пети на мексиканската църква – нейната връзка с организираната престъпност – през последните около 30 години“, казва Родолфо Сориано-Нуньес, социолог, който изучава мексиканската католическа църква, пред The ​​Guardian.

Той добавя: „Заключването на катедралата и почти предаването й така създава много лош имидж и принуждава човек да си задава всякакви въпроси относно процеса на вземане на решения от свещениците.“

Голямата сватба, която включва популярни мексикански певци, фойерверки и богаташко лекомислие, също показва и, че дъщерята на Ел Чапо остава важна част от стария му картел.

„Това е напомняне колко дълбоко вградено и мощно остава семейство Гусман в обществото на Синалоа. Те всъщност са част от елита“, обяснява Фалко Ернст, старши анализатор в Мексико за International Crisis Group. „Те са третирани като такива от други членове на елита, включително хора от църквата.“

Елит или не, Салазар всеки случай полага усилия да помогне на общността си, когато пандемията от COVID-19 удря през март 2020 г.: тя организира доставки на маски и помага за раздаването им – въпреки че го прави под знамето на своята El Chapo 701 компания, а не от самия картел Синалоа. Маските, които тя предлага на хората обаче носят изображението на баща й.

Подобни действия със сигурност предполагат, че Алехандрина Жисел Гусман Салазар се гордее с репутацията на баща си. Ел Чапо може да е печално известен, но дъщеря му изглежда щастлива да прегърне неговото наследство.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име