Intrigi.bg Актуално Записи: Депутат от ГЕРБ притиска конкуренти на „златната хранилка“ на Капитан Андреево

Записи: Депутат от ГЕРБ притиска конкуренти на „златната хранилка“ на Капитан Андреево

78
0

БАБХ и депутатът от ГЕРБ Георги Станков са оказвали натиск и са притискали конкуренти на „златния бизнес“ на Капитан Андреево, свързван с Христофорос Аманатидис – Таки. Това става ясно от записи, чрез които са документирани разговори между Калин Киров и народния избраник от ГЕРБ. В тях се потвърждават данните за свързаност между интересите на фирми, контролирани от хора на Таки и политическата върхушка на ГЕРБ.

Киров се опитал да създаде край с. Цалапица пункт за почивка на животни. Това се случва през 2017 г. На 15 ноември, със заповед 2307, БАБХ регистрира пункта за почивка като животновъден обект. През Биогаз ЕООД Киров инвестира 680 000 лв. в това бизнес начинание. Идеята е, че много от превозвачите, влизащи от Сърбия или Румъния биха предпочели да спрат там, вместо на пункта в Свиленград, който се стопанисва от фирмата „Хуманно отношение към животните“. Последната обаче е свързана със „златната хранилка“ на Таки и няма никакъв интерес от конкуренцията.

С отстраняването на опасността от конкурентен бизнес се заема БАБХ. Идва нова комисия от държавната агенция, която поставя неизпълними условия. Пункта не е обявен в официалния вестник на ЕК и така и не заработва.

След като Киров „катастрофира“ в опита си да разбие по „канален ред“ монопола на „Хуманно отношение към животните“ той започва да търси решение през „лични контакти“. Пратил SMS на Бойко Борисов. Написал му, че е от ГЕРБ, а му съсипват инвестициите. Последвали разговори /3 или 4/ със Севдалина Арнаудова, която лично го потърсила. След нея го потърсил Цветомир Паунов, който му обяснил, че това е „спор между частни лица“. Как Паунов обяснява конфликт между предприемач и БАБХ, като спор межди частни лица, не е ясно. Киров дори пратил писмо до централата на ГЕРБ с обратна разписка, в което се ожалил от репресията на БАБХ.

„Изчезни овцете на Анна Петрова и ще ти изкупят бизнеса“

През 2018 г. Киров достига до Дамян Илиев, тогава директор на БАБХ. Той го пратил при отговарящия за всичко по границата – депутата Георги Станков от ГЕРБ. От своя страна той му казва, че няма да му позволят този пункт за почивка да заработи, поне не и докато е негова собственост.

Изход обаче имало. Станков обяснява, че ако му направи една „дребна услуга“, пунктът му ще бъде изкупен на стойността на направената инвестиция. Услугата била да изчезнат овцете на Анна Петрова от Болярово.

Сагата с овцете на Анна Петрова продължи с години. Жената отказа да позволи избиването на добитъка ѝ от Земеделското ведомство, по подозрения, че са болни от чума. През лятото на 2018 г. тя не допусна екип БАБХ в имота си. Впоследствие тя успя да докаже пред съда, че във фермата ѝ чума не е имало. До края на 2020 г. Министерството на земеделието, в лицето на Десислава Танева, правеше опити да избие овцете на Анна Петрова, но безуспешно.

Явно още през 2019 г. в ГЕРБ имат яснота, че ще „берат ядове“ с този казус. От записите между Киров и Станков става ясно, че „Порожанов се оср*л“, поне според депутата. Той бил на подчинение на /Димитър/ Зоров и ако млекопреработвателя поискал, „Порожанов щял да му прави сви*ки“, но Танева била в конфликт с него.

Извън пикантните подробности и опита овцете на Ана Петрова да бъдат пререгистрирани и заличени документално, от записите става ясно нещо много важно. Киров е пратен да преговаря с Васил Димитров, същото лице, което сега се афишира като собственик на скандалната лаборатория „Евролаб 2011“. Димитров се движел перманентно с въоръжено лице, спомня си Киров. Първата им среща била на бензиностанция  ЛУКойл до Стара Загора.

Но според думите на Георги Станков, Васил Димитров бил само представител на „много влиятелни хора“ и депутатът не можел да им каже какво и как да направят. От записите с депутата на ГЕРБ става очевидно, че той има пълна яснота кои са „влиятелните хора“, които стоят зад пункта за почивка на животни на Капитан Андреево и очевидно действията му са в посока да се  запази монопола на този пункт.

Из записа:

М (сътрудник на Калин): Успоредно ли ще го правим? (прехвърлянето на овцете и
продажбата на пункта за почивка?)
ГС: Успоредно, как ще ги правиш иначе. Идват си хората, сядате, говорите…
М: Пишем договор…
ГС: Виж, на тях не мога да кажа, както мога да кажа на изпълнителния (на БАБХ) там е
по-така, нали разбираш, те не са някой случайни хора, между другото. Хората са с
големи възможности просто.
М: Щото те ни звъняха 1-2 пъти, на втората седмица, като ни прати. „Ще действам
ли? Ще действаме“
ГС: Това е представител (Васил Димитров) това не са те.
М: Ясно, имам предвид с момчето, с което се видяхме. Сега обаче, като сме
готови, какво чакаме?
ГС: Ще кажете кога можете да идете долу при тях.
М: Въпросът е да задействаме, защото е готова работата
ГС: Утре ще отида да говоря с изпълнителния директор (на БАБХ)
М: Да не стане тъй да развалим готовата работа. 
Калин: Мисълта ми е, да не се разчува…
ГС: И не трябва да се разчува…
М: От нас няма как да е, от нас… знаем аз, ти, Мария (Белова – депутат от ГЕРБ) и
Десислава (Танева) Знаеш кои хора знам, няма какво да ти обяснявам….

Както разкри по-рано разследване на БРРД, „влиятелните хора“ зад Васил Димитров са Размиг Чакърян – Ами и Красимир Каменов – Къро, свързани с Христофорос Аманатидис – Таки. А въпросната лаборатория е сочена като инструмент за наркотрафик на кръга около Таки. Връзка към ГЕРБ лъсва и през съдружника на Чакърян  Мирослав Петков – разкрит от КОМДОС като нещатен служител на ДС. Петков е съдружник с общинския съветник от ГЕРБ в столичния общински съвет Искра Ангелова във фирмата „Лигал файненшъл консултинг„.

За да обслужи интересите на тези хора Станков се стреми да фалшифицира унищожаването на овцете на Ана Петрова, за да се избегнат съдебните саги, които се случиха в последствие. От разговорите се разбира също, че се прокарват и лобистки закони на Лукойл.

Без съмнение всичко това опредметява данните за търговия с влияние и корупция, извършвани от един от най-влиятелните и успешни депутати от ГЕРБ. Както и хипотезата, че ГЕРБ е обслужвал криминалния бизнес на кръговете, свързвани с Таки.

Потърсихме за коментар Георги Станков и му обяснихме, че срещу него има сигнал за корупция и за поддържане на изкуствен монопол. Той ни обясни, че е парламента и не може да говори. После престана да си вдига телефоните.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име