Intrigi.bg Крими Заловиха два тона канабис на „Дунав мост“ 2

Заловиха два тона канабис на „Дунав мост“ 2

413
0

Два тона канабис са открити в камион с българска регистрация на ГКПП Дунав мост 2 – Видин, пътуващ за Белгия. Това съобщи на специална пресконференция днес на терминала на Митническо бюро Видин в Северна промишлена зона Володя Богданов, директор на Териториална дирекция Дунавска в Агенция „Митници“, предаде БТА.

Два тона канабис са открити в камион на ГКПП Дунав мост - Видин -  Криминално - Novini.bg

Контрабандното количество е открито около 16 ч. в четвъртък, когато митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика – Дунавска“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ спрели за проверка, в района на ГКПП Дунав мост – Видин, товарен автомобил с българска регистрация. Камионът се движел от България за Белгия, като в придружаващите документи било посочено превозване на около 2000 кг коноп за влакна. Представено е било разрешение, издадено от Министерство на земеделието, горите и храните на фирмата-изпращач за отглеждане на коноп за влакна, със съдържание под 0,2 % тетрахидроканабинол. 

2 тона канабис са били намерени в камион на ГКПП Дунав мост-Видин | Искра.бг

Митническите служители са извършили физически оглед на кашоните и установили, че растенията са със съцветия. Взети са били представителни проби за изследване в Централната митническа лаборатория. При лабораторната експертиза е било констатирано, че съцветията съдържат около 0,5 % активно наркотично вещество тетрахидроканабинол. Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, конопът с тази стойност на ТНС попада под забраната за износ, транзит, пренасяне и превозване на наркотични вещества. 

За случая е било образувано досъдебно производство и уведомена Окръжна прокуратура – Видин, съобщи Ваня Ненкова – административен ръководител и окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Видин. Тя уточни, че водачите на товарния автомобил, които са български граждани, са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за определяне на мярката им за неотлонение „задържане под стража“.

Ненкова допълни, че под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК. Законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 15 години, както и глоба. Иззет е товарът, както и МПС-то.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име