Intrigi.bg Спорт Закривай!

Закривай!

328
0

Умните глави в БФС продължават войната си срещу българския футбол и българските футболисти.

По любимия си задкулисен начин, централата е взела скандално решение на проведения в началото на седмицата таен Изпълком – премахнала е ограничението за картотекиране и използване само на петима чужденци извън ЕС за отборите от efbet Лига.

Досега клубовете от най-горната дивизия имаха право да ползват максимум петима играчи извън Европейския съюз. Доскоро даже само трима от тях можеха да са заедно на терена, но това ограничение отпадна по-рано и БФС беше позволил и на петимата чужденци без европаспорти да играят едновременно.

Сега още една пречка е премахната – още през идния уикенд елитните родни клубове могат да излязат с титулярен състав например от 11 африканци.

Остава само правилото да бъдат картотекирани максимум 20 футболисти, които не са юноши на съответния клуб или българи.

Дори във Втора лига вече могат да се ползват петима чужденци извън ЕС, а до момента втородивизионните отбори нямаха право на нито един, освен ако не са дублиращ тим на някой от елитните клубове (тогава имаха право на един).

Естествено, ръководството на централата напълно осъзнава колко скандална е мярката и затова пропусна да я спомене на сайта си, когато оповестяваше решенията от Изпълкома в понеделник. Самото заседание на Изпълнителния комитет беше свикано без предварително известяване до медиите, каквато практика по принцип съществува. 

След него пък нямаше пресконференция или изявление на участниците.

На този фон звучат още по-смешно обещанията за прозрачност и отчетност, сипещи се от президента на БФС Борислав Михайлов след преизбирането му през миналата година.

Нелепи са и твърденията му, че Футболният съюз се стреми да подпомага развитието и утвърждаването на младите български играчи.

Когато с три дни закъснение се разчу какви са ги свършили, от централата побързаха да замажат положението с кратко уточнение.

„Промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение“, написаха от БФС.

„Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България.“

Интересно с кои точно клубове са комуникирани промените, след като дори членът на предишния Изпълком и президент на Славия Венци Стефанов вече ги определи като „чутовна глупост“.

„Нямам идея кой го е предложил, но е безумие! Борислав да си помисли… Някой там е прокарал идеята, но това решение не е в интерес на българския футбол“, заяви иначе близкият до ръководните фактори в Бояна Стефанов.

Против се изказа и агентът Николай Жейнов, който на пръв поглед би имал интерес от промяната.

„Въпреки че от професионална гледна точка като футболен агент би трябвало да се радвам, че сега бих могъл да докарам 15 футболисти от Боливия например в някой роден отбор, смятам, че това не е правилният път за българския футбол.

Интересно защо сред решенията на Изпълкома, публикувани след сбирката, някак бе пропуснато да се спомене за тази промяна. Не ми се струва маловажна. Интересно също така дали клубовете са били питани по някакъв начин за това решение и кой точно е направил запитването. Някак се навява, че това решение е в полза на само един клуб, а не на българския футбол като цяло. Питам се, прокарват ли се клубни интереси, замаскирани с дейността на Професионалната лига?

Нека си припомним и че само преди две години имаше друго правило – вратари извън Европейския съюз да не могат да играят у нас. Не знам кое от двете е по-лошо за българския футбол, но и в двете прозира несъответствие с логиката и липса на баланс, който да създаде условия за движение в правилната посока“, написа Жейнов във Facebook.

Най-много състезатели извън ЕС имат в съставите си водещите български тимове за последните години Лудогорец и ЦСКА.

Към момента с най-много е шампионът Лудогорец – общо шест. Преди няколко дни „орлите“ представиха шестия си състезател извън европейската общност – новопривлечения аржентинец Матиас Тисера.

Освен него, в Лудогорец са още ганаецът Бърнард Текпетей, анголецът Шоу и бразилците Алекс Сантана, Жуниор Брандао и Рик. Без нововъведението шампионите изобщо нямаше да могат да ползват един от тези играчи. Затова в предните сезони Брандао беше отдаван под наем, а сега ще има възможност да остане в Разград.

Да не забравяме, че по една случайност собственикът на серийния шампион Кирил Домусчиев все още е в Изпълкома на БФС и е участвал във взимането на угодното решение.

При ЦСКА-София квотата от петима вече беше запълнена и „армейците“ нямаха възможност да привлекат шести чужденец извън ЕС. Техните футболисти без европейски паспорти са Жеферсон. Бисмарк Чарлс, голмайсторът Жорди Кайседо и новите Браян Морено и Маурисио Гарсес.

С решението БФС дава възможност на Лудогорец и ЦСКА да се конкурират помежду си с вкарването на още повече чуждестранни наемници в своите състави.

Двата тима отдавна вече играят с не повече от двама-трима българи в титулярните си 11, но това не им помага особено при истинските изпитания на европейската сцена.

Там редовно ги побеждават средняшки отбори от втория и третия по сила турнир на УЕФА.

Целият модел на разградчани се основава на скъпоструващи чужденци, но те вече счупиха антирекорда за най-лошо представяне на български тим в групи на европейски турнири. И този сезон „орлите“ не успяха да вземат победа в групата си и завършиха последни в нея със само две спечелени точки.

ЦСКА пък така и не може да надвие съперник като Зоря Луганск дори когато ползва 8-9 чужденци в титулярния си състав. Представянето на „червените“ в Лигата на конференциите този сезон също е достатъчно показателно – една спечелена точка и последно място в групата.

Миналата седмица Стойчо Младенов пусна само двама българи сред титулярите, но възпитаниците му не успяха да победят намиращия се в зоната на изпадащите Локомотив София, а съперникът им даже създаде по-добрите

Иначе всички в българския футбол са наясно, че на родните играчи им липсва класа и те са все по-далеч от всякакви съвременни стандарти в играта.

Но пренаселването с чужденци няма да мотивира клубовете да мислят как да прекроят школите си и да създават по-качествен продукт там.

Точно обратното, те ще предпочитат по-лесния път с наемници от всякакви екзотични дестинации.

С което ще радват една камара агенти, докарващи у нас съмнителните футболни приключенци. Агентите си пробутват стоката и си прибират комисионите, а после нищо чудно да осъдят клуба и да го натоварят с дългове за години напред, както се случи с ЦСКА и Левски.

Когато националният отбор пък запише поредните си срамни резултати, в БФС ще извадят любимото оправдание: „Ние сме просто административен орган, футболистите се създават в клубовете“.

В същите клубове, където собствените юноши ще имат все по-малък шанс да пробият в първия състав.

Така че на печелившите в Разград, на „Армията“ и в Изпълкома – честито. А българските деца, които искат да се занимават с футбол, както и техните родители, ще чакат с нетърпение предстоящия конгрес на 18 март.

И ще стискат палци за Бербатов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име