Intrigi.bg Крими Закопчаха двама рецидивисти, ограбили и ритали в главата старицата от Белово

Закопчаха двама рецидивисти, ограбили и ритали в главата старицата от Белово

295
0

Oкръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняеми двама рецидивисти, пребили зверски и ограбили 76-годишна жена от Белово, за което „Марица“ вече съобщи.

Бандитите нахлули в дома й около 1,30 часа през нощта на 3 юли, като влезли през отворен прозорец. 

Жената се събудила от шума, опитала се да запали лампата, но двамата я хванали за ръцете, повалили я на пода и започнали да удрят и ритат по лицето и тялото. Те заплашили старицата с лозарска ножица, като повтаряли: „Давай столевките, Къде са столевките“.Единият от тях имал поставени на ръцете си чорапи, вместо ръкавици. 

43-годишният И.С. и Д.Р., на 34 г. са отнели 13 лева, мобилен телефон със СИМ карта, три броя мобилни апарати без СИМ карти, и друга СИМ карта от стационарен телефон, както и бутилка вино с вместимост 1 литър и няколко броя накити – гривна, обеци и брошка, от пенсионерката.  При това двамата са  употребили сила и заплашване – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 във вр. чл. 198 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщават от държавното обвинение. 

Днес окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, зам.-шефът на ОД на МВР комисар Светослав Телбизов, началниците на РУ – Септември и Полицейски участък в гр. Белово – гл. инспектор Стефан Божилов и ст. инспектор Лъчезар Павлов, се срещнаха с пострадалата възрастна жена в Белово, като запознаха нея и нейните близки с хода на разследването и залавянето на извършителите.    

Благодарение на професионализма и бдителността на служителите от полицейския участък в Белово, за изключително кратко време била изяснена самоличността на нападателите.

Те са били задържани първоначално за срок от 24 часа по Закона за МВР при съвместни действия на служители от полицейски участък – Белово, РУ – Септември, ОД на МВР – Пазарджик, Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОД на МВР – София.

На 4 юли 2020 г., И.С. и Д.Р. са били привлечени като обвиняеми за извършен грабеж в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 във вр. чл. 198 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 и чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Двамата обвиняеми са с множество криминални и съдебни регистрации за извършени кражби, грабежи, престъпления против половата неприкосновеност.

Те са осъждани и са изтърпявали ефективни присъди лишаване от свобода. Разследващият екип установил, че след нападението над възрастната жена обвиняемите се качили на влак за София.

Преди това те изхвърлили част от дрехите си по улиците на Белово.

Действията на полицейските екипи били провеждани под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура – Пазарджик.  Така в резултат на предприетите издирвателни действия и активната комуникация между различните дирекции, И.С. бил задържан в гр. София, а Д.Р.  в Ботевград.

По време процесуалните действия са иззети и доказателства за извършеното от тях тежко криминално престъпление. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

Наказанието, предвидено от закона за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 5 до 15 г. лишаване от свобода. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име