Intrigi.bg Актуално Закопаха бизнеса – помощта за скъпия ток идва през февруари

Закопаха бизнеса – помощта за скъпия ток идва през февруари

133
0

Компенсациите за скъпия ток на бизнеса ще дойдат чак през февруари. Така предприемачите ще трябва да покрият чудовищни сметки за декември и януари, а с фактурата за февруари да получат подпомагането за двата месеца накуп. Това отговорили на запитване на „Марица” от пресцентъра на Министерство на енергетиката. „В момента се работи по програмата за подпомагане, която е в продължение на първата, но с променен вид”, уточниха оттам. Според ведомството парите за бизнеса ще са повече.

Същевременно обаче всяка компания ще трябва да покрие сметките си ток много бързо, тъй като сроковете за плащане остават непроменени. В условия на голяма консумация през зимата и растящи цени на борсовия ток това буквално ще закопае малкия и средния бизнес. В. „Марица” разполага с фактури за ток, които са два, три, та дори и четири пъти по-високи в сравнение със субсидирания ноември.

Припомняме, че новата власт обяви, че небитовите клиенти на свободния пазар на енергия ще се подпомагат по нов начин. Вместо досегашните 110 лева за мегаватчас /за октомври и ноември/, за декември, януари, февруари и март помощта ще се изчислява като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година.

Данните на БНЕБ за момента са далеч от пиковите нива, видяни в края на миналата година. Новата седмица стартира с 365 лева за мегаватчас, а за утре базовият борсов ток ще се търгува за 337 лева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име