Intrigi.bg Актуално Законен ли е „кокошкарникът“ на Марешки в Морската градина – въпрос с...

Законен ли е „кокошкарникът“ на Марешки в Морската градина – въпрос с много липсващи отговори

486
0

Законно ли е строителството, което Веселин Марешки извършва във варненската Морска градина? Този въпрос не получи отговор от лидера на партия „Воля“ и днес по време на интервюто му за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия.

Вчера „Дневник“ съобщи, че в терен в Приморския парк на Варна, свързан с Марешки, са пред завършване къща с три жилищни етажа, барбекю, басейн, алеи и помощна постройка с 218 кв.м застроена площ. Имотът е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни м.г. от дружеството „Варна фарма М“. Управител и на двете е 76-годишната майка на Марешки – Веска. Самият Марешки е член на съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана. Строителството продължава и в този момент при мълчаливото бездействие на местната администрация и независимо от подадените

многобройни сигнали до различни институции.

Вместо да отговори на въпроса законна ли е сградата, построена в местност, където от 2012 г. това е забранено, лидерът на „Воля“ отпрати разговора към събития отпреди 16 години. „Лидерът на тази формация, която е изкарала този пасквил, е в момента в Нова зеландия, каза той. Защото те така са свикнали – крадат, съсипват България и бягат“.

В този случай Марешки вероятно има предвид историята с бягството в Нова Зеландия на някогашния председател на СДС във Варна Добрин Митев. На 1 март 2004 г. той беше осъден от Варненския Окръжен съд на 5 години лишаване от свобода при общ режим заради длъжностни престъпления, които бе извършил в качеството си на областен управител на Варненска област.

Какво общо има бившият председател на СДС със строителството,

което се извършва в имота на майката на Марешки в предаването „Здравей, България“ днес, така и не стана ясно. Въпреки това той определи публикацията в „Дневник“ като „политическа атака“ и подхвана отново любимата си тема за „милионите ограбени българи“. Така всички въпроси за законността на строителните работи в Морската градина бяха отклонявани към разговор за картелите в търговията с горива, предизборната благотворителност на Марешки отпреди години, бедните, болните и онеправдани българи, на които той винаги е бил готов да помогне.

„Фактите са такива, че всичко, което е там (в имота в Морската градина, бел. ред.) ние сме го купили от бившия собственик по този начин, каза Марешки. Това нещо сме го декларирали с декларация пред общината. Ние носим наказателна отговорност – това нещо, което е там е 80 квадрата.

Вие разбирате ли за какво говорим?“,

попита той.

Според зам.-кмета на Варна в имота, свързан с Вселин Марешки, се извършва "текущ ремонт на двуетажна сграда".
Според зам.-кмета на Варна в имота, свързан с Вселин Марешки, се извършва „текущ ремонт на двуетажна сграда“.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че строителството се извършва в терен с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с площ от 3791 кв.м. Според Марешки става дума за 4 хил. кв. м. двор с „кокошарник“ от 80 кв. м. , на който били сменени единствено дограмата и боята. „Вероятно сме сменили и тоалетната чиния“, предположи лидерът на „Воля“.

Но в Имотния регистър „кокошкарникът“, за който говори зам.-председателят на парламента, е отбелязан като стара двуетажна сграда с 92 кв.м застроена площ. На същото място обаче в момента се издига постройка, очевидно различна от съществувалата и с допълнителен жилищен етаж в подпокривното пространство. До неотдавна по време на строителните работи, извършвани по нея, тя бе покрита с плътна зелена мрежа, за да бъде трудно забележима сред дърветата в терена. В непосредствена близост до високата сграда са построени друга – едноетажна с 218 кв.м застроена площ и просторен навес, който вероятно ще се превърне в барбекю.

В оградено пространство в центъра на двора се строи басейн, а от входа на имота

до „кокошарника“ води току-що павирана широка алея.

Всичко това остава в реалност, паралелна на тази, в която съществуват общинските чиновници във Варна.

Според главния архитект на града Виктор Бузев за посочения имот нямало издадени разрешения за строеж и в местната администрация не бил подаван и инвестиционен проект, тъй като в терена се извършвал само ремонт на съществуваща сграда.

Текстовете на Закона за устройство на територията гласят, че строителни разрешения не се изискват само за извършването на „текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“, „на елементите на техническата инфраструктура“, „теренна консервация на недвижими културни ценности“ и т.н.

Колкото до новопоявилата се сграда в имота на „Марешки недвижими имоти“ в писмо на зам.-кмета на Варна Тодор Иванов до РДНСК тя е описана като „строеж 6 категория“, в която попадат „временните строежи за нужди, свързани с организация и механизация на строителството или за нужди, свързани с осъществяване на мероприятия по възстановяване и рекултивация на нарушени територии“. В същата категория попадат оранжерии, подпорни стени, огради“ и др.

Снимките и видеоматериалите от строителния обект във варненската Морска градина обаче недвусмислено показват, че той не се вмества в нито една от цитираните хипотези на закона. Вероятно защото е само „80 кв. м. кокошкарник“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име