Intrigi.bg Актуално Заеми срещи залог на къщата на шефа

Заеми срещи залог на къщата на шефа

211
0

Заемите без обезпечение, които министърът на икономиката Кирил Петков обеща на бизнеса, се оказа, че ще се отпускат срещу залог на цялото имущество на собственика на фирмата, включително и неговия личен дом.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на министрите на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков.

Заемите по програмата “Възстановяване” на служебния кабинет ще се отпускат на микро, на малки и средни фирми. Едно от условията за отпускане на кредите е един от собствениците на фирмата да стане съдлъжник по заема, каза Асен Василев. Това означава, че банката ще може да си търси парите както от фирмата, така и лично от собственика, като той ще отговаря с всичките си пари по банкови сметки и с цялото си имущество, като например коли и жилища.

В програмата “Възстановяване” за отпускане на заеми засега са се включили ПИБ, ОББ, Банка ДСК, Райфайзенбанк и Пощенска банка. Заемите ще са за малки и средни фирми, които имат дейност поне три години и една от тези години са били на печалба. Срокът на заемите ще бъде до 7 г. с 12 месеца гратисен период. Кредитите ще са с размер до 70% от оборота на фирмата за 2019 г. или 2020 г., но не повече от 3 млн. лв. Самата фирма няма да дава обезпечение, но ролята на гарант, че парите ще бъдат върнати ще играе собственикът.

Кредитите ще бъдат отпускани с гаранции от Фонда на фондовете. Той ще гарантира 80% от всеки кредит, както и 50% от общата отпусната сума от дадена банка по програмата.

Всяка банка ще преценява на кого да отпусне заем – дали фирмата ще може да го обслужва. Лихвите ще бъдат пазарните в момента за микро, малки и средни предприятия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име