Intrigi.bg Политика Заев: С Борисов имахме приятелска среща

Заев: С Борисов имахме приятелска среща

673
0

България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев в Министерски съвет, цитиран от БГНЕС.

Борисов отчете, че към момента стокообменът между двете страни възлиза на 605 млн. евро. Очаква се след като ЕК одобри решението да отпаднат митническите такси между двете страни, стокообменът да нарасне над милиард евро.

Бойко Борисов заяви, че изказва голяма благодарност на цялата Европейска комисия за подкрепата по темата за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът ни разкри, че много от европейските дипломати са го съветвали да не избира тази тема, тъй като е изключително тежка. Борисов обаче е бил категоричен, че именно разширението ще бъде акцент в шестмесечното ни европредседателство.

Програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година подписаха министърът на културата Боил Банов и неговият македонски колега Асаф Адеми в София. В Министерски съвет премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха Договора за добросъседство между двете страни.

Премиерът Зоран Заев отбеляза, че с неговия колега Борисов са провели близка и приятелска среща. Заев заяви, че отново на разговора е изразил огромна благодарност, тъй като Борисов и кабинетът по време на европредседателство са помогнали да развие и осъществи договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.

Цитиран от БГНЕС, македонският премиер заяви, че юни месец може да отворят преговорите за членство на ЕС. Заев отбеляза още, че след 2017 година търговията е нараснала след подписването на договора за добросъседство.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име