Intrigi.bg Политика Заев идва при Борисов през ноември, Скопие втвърди тона

Заев идва при Борисов през ноември, Скопие втвърди тона

275
0

Македонският премиер Зоран Заев ще осъществи дългоочакваното си посещение в София в началото на ноември. Това съобщава електронното издание МКД.

Сайтът пише, че по време на срещата с колегата му Бойко Борисов се очаква известно приближаване на позициите в споровете между България и Северна Македония.

Визитата, която Заев първоначално отложи заради протестите, бе предшествана от заседание на смесената българо-македонска историческа комисия. Оценките за него са разнопосочни – на двудневната среща не бе постигнат голям пробив, но тонът на съпредседателите не бе напрегнат като на последните заседания преди година (преди комисията да спре работа). Тепърва предстои и евентуално сближаване на позициите по най-трънливите въпроси като разбирането за идентичността и делото на революционера Гоце Делчев.

История или политика

Каквото и решение да бъде взето от историците обаче, то ще е след срещата, подготвяна в София като част от Берлинския процес, на която България и Северна Македония заедно са домакини – първо споделено съпредседателство между членка и кандидат за членство в ЕС. Тя започва на 10 ноември и при посещението на първия дипломат на Скопие Буяр Османи Борисов поиска исторически и други въпроси да намерят решение именно до тази дата.

Това стана месец и половина след като България отново подхвана темата за началото на преговорите със Северна Македония, а вицепремиерът Красимир Каракачанов заплаши с вето за насрочването на първата междуправителствена конференция (същинското им начало) с аргумента, че Северна Македония не спазва Договора за добросъседство от 2017 г.

Какво сближаване на позициите ще обсъждат Заев и Борисов не е известно. Македонският премиер, обещал да съобщи на обществото „незабавно“ за резултата от преговорите, същевременно каза за ТВ 21, че „за въпросите от договора изразяваме (България и Северна Македония – бел. ред.) воля да ги решаваме чрез работата на комисиите“.

Реакцията в Скопие на българските искания първоначално бе сдържана. В последните дни на фона на искания за остра реакция, отправяни от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, македонското правителство втвърди тона. Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров каза, че Северна Македония няма да жертва езика и идентичността си, дни след като заяви, че ако ЕС не допусне страната му заради подобни спорове, не заслужава да се нарича „европейски“.

Заев не нападна остро България, но предупреди македонците, че началото на преговорите може да се отложи заради искания, които не са добросъседски. Междувременно бившият премиер Любчо Георгиевски съобщи, че ще посети България в опит за успокояване на страстите и за предаване и обясняване на македонската позиция до София.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име