Intrigi.bg Крими Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна

676
0

Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. Информацията е потвърдена от българското МВнР.

Арестът е извършен в Киев. Освен него има и още задържани, част от тях са с фалшиви документи.

Евелин Банев ще остане 20 дни в ареста там, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас

След години издирване: осъденият за наркотрафик Евелин Банев-Брендо е  задържан в Украйна

По-късно през деня от Софийската градска прокуратура съобщиха, че се извършват действия по екстрадиционното производство спрямо Евелин Банев. 

„Днес, 10.09.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България. Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 07.09.2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на гр. Киев, Украйна“, казват от обвинението. 

В Европейския съюз издирваният Евелин Банев е осъден на 10 години затвор за престъпления, свързани с участие в незаконна престъпна група и пране на пари. Това се казва в официалното съобщение на украинската полиция. Решава се въпросът за временния му арест с последваща екстрадиция, се казва още в съобщението. 

От полицията в Украйна дори разпространиха видео със задържането:

Евелин Банев-Брендо е най-известният „кокаинов крал“ у нас. Прозвището му идва от спецакция на Апенините през 2015 г. Там има влязла в сила 20-годишна присъда.

Румъния пък го осъди на 10 години за трафик на 50 кг. кокаин.

В България бе признат за виновен за това, че заедно с брат си е участвал в група за пране на пари от 2002 до 2005 г. Дейността си развивали в няколко държави – България, САЩ , Австрия, Швейцария, Великобритания.

Присъдата е в сила от 26 април 2018 г. и СГП незабавно разпореди задържането му.

Спрямо Брендо беше наложена и забрана за напускане пределите на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му е неизвестно, Банев бе обявен за общодържавно и международно издирване.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име