Intrigi.bg Актуално Жителите от наводнените села в Карловско все още не са получили нищо...

Жителите от наводнените села в Карловско все още не са получили нищо събраните дарения

194
0

Пострадалите от наводненията в Карловско все още не са получили нищо от даренията, които бяха събирани в общинската сметка. Това обяви пред БНР Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово.

„Основният проблем е, че само ни се обещават. Трябва постоянно да настояваме, да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга“, коментира Иванова.

По думите ѝ също така обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони.

„Даренията все още не са разпределени, а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент“, казва Ани Иванова.

„Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко“, допълва още тя.

Също така, макар жителите на село Каравелово сами да са възстановили детската си градина, тя все още ще остане затворена, а децата ще бъдат пренасочени към съседно село. Иванова обяснява, че макар сградата да се намира в близост до реката, чисто конструктивно тя не е пострадала тежко.

„Детската градина вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие. Няма окончателно становище относно конструктивната ѝ издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет“, посочва представителката на Инициатива за възстановяване на Каравелово.

За капак на всичко местните са забелязали, че в близост до Каравелово отново има сеч на дърва. Жителите разполагат със снимки и координати на местата, където се извършва сеч на дървета.

Каравелово беше едно от селата, които пострадаха най-тежко при наводненията в началото на септември, когато пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, доведе до преливането на реките Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма.

Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име