Intrigi.bg Свят „Жителите на Литва ще ги заболи заради Калининград“

„Жителите на Литва ще ги заболи заради Калининград“

169
0

Дори и на пръв поглед Калининград изглежда любопитно – центърът му е пълен с образци на класическата немска архитектура, докато пейзажът в предградията е доминиран от типични съветски панелки.

От края на Втората световна война и до наши дни руският ексклав, сгушен между Литва и Полша, е тежко милитаризиран от Москва и там е една от най-големите бази на руския флот.

Вниманието към Калининград обаче нараства значително след началото на инвазията в Украйна.

Напрежението се засили особено, след като Литва забрани през територията ѝ към ексклава да се доставят стоки, които са обект на западните санкции.

Освен това Литва забранява и железопътния транспорт от Русия към Калининград, включително и доставката на руски стоки по този начин.

Реакцията от руска страна не закъсня и Кремъл предупреди, че подобни „враждебни действия“ със сигурност ще срещнат „сериозен отговор“, без да посочва по-конкретно какъв би бил евентуалният отговор.

Снимка: iStock

Вместо това секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация – Николай Патрушев – заяви, че в момента ответните мерки са в процес на разработка и в най-близко бъдеще ще бъдат оповестени.

„Мерките ще имат особено силно влияние върху цивилните жители на Литва“, казва Патрушев и допълва: „Жителите на Литва ще изпитат болка заради Калининград.“

Думите му, случайно или не, съвпадат с едно от последните изказвания на президента Владимир Путин, в което той заяви, че до края на годината Русия ще разполага с поне две ракети „Сармат“, които могат да пренасят и ядрени бойни глави.

А събитията от последните дни не са изненада за международните наблюдатели, които още от началото на войната в Украйна се опасяват, че именно Калининград ще се превърне в една от най-горещите точки по оста Запада-Русия.

Сега потокът от строителна техника, металорежещи машини и друго промишлено оборудване към Калининград е напълно блокиран.

В този списък попадат и редица луксозни стоки като западни вина и млечни продукти. Единственият начин всичко това да стигне до ексклава в момента е през Балтийско море. Властите в Калининград пък се видяха принудени да призоват гражданите да не се презапасяват, защото доставките на стоки от първа необходимост са незасегнати.

В Калининград и областта функционират десетки фабрики, които ще бъдат ударени от санкциите, като сред тях са заводът „Автотор“ и фабриката за преработка на кехлибар.

Кариера за добив на кехлибар

Снимка: iStockКариера за добив на кехлибар

Въпреки че е руска собственост, „Автотор“ работи с някои от най-големите автомобилни производители, включително Chevrolet и BMW. От поточните линии на завода слизат модели като BMW X5 и X6, както и Chevrolet Tahoe.

Калининградската фабрика за преработка на кехлибар от своя страна е сред най-големите подобни съоръжения в света. В ексклава функционират и фабрика за шоколад, текстилна фабрика, която снабдява някои от големите брандове за „бърза мода“ с платове, фабрика за соларни панели и още, и още.

Калиниград е и от ключово стратегическо значение за руската армия. От Кремъл не се притесняват да го наричат „непотопяемия ни самолетоносач на Балтийско море“, а от ексклава всяка западна цел е лесно достижима.

Снимка: Getty Images

И ако това не е достатъчно, Калининград става още по-важен в светлината на намеренията на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. След като двете държави подписаха молбите си за членство в Алианса, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че вече не може да се поддържа „неядреният статут в Балтийския регион“.

В Калининградска област Русия строи и един от най-модерните си, най-сигурни и най-добре оборудвани противоядрени бункери, които въобще притежава.

Самите жители на Калининград за разлика от руснаците в Руската федерация доскоро не усещаха пряко ефекта от войната в Украйна. Те имат правото да се придвижват свободно и без визи в рамките на Европейския съюз и са свикнали на свободен внос на европейски стоки към региона.

Снимка: iStock

Калининград е и все по-популярна туристическа дестинация, особено след като беше домакин на няколко мача от Световното първенство по футбол през 2018 г. Там могат да се видят някои впечатляващи храмове и катедрали, построени както по руски, така и по немски образец.

Сега икономическият просперитет на Калининград е сериозно застрашен, защото санкциите на Литва биха могли да са първата крачка към много по-тежко остракиране.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име