Intrigi.bg Политика Живот на дъното. България го може

Живот на дъното. България го може

232
0

България умее да живее на дъното. На дъното на почти всяка една класация. От миналата седмица си говорим, че сме страната, която се движи най-бавно с ваксинацията срещу COVID-19. Здравният министър посочи, че не е проблем на организацията, а на закъснелите доставки. Сега отново си говорим за корупция и онзи индекс на ”Трансперънси интернешънъл”, който пак ни постави там – на дъното.

Корупцията подкопава глобалният отговор срещу пандемията от COVID-19 и допринася за задълбочаване а кризата в демокрацията. Това е един от изводите в доклада на Transparency International за 2020 г., който следи възприятията на обществото спрямо корупцията. България продължава да е на дъното на Европа по този показател. 


Въпреки това обаче добре си спомняме какво каза социалният министър по време на интервю пред журналиста Тим Себастиан от “Дойче веле” относно корупцията в страната – такива нива не са възможни, защото сме отчитали добри икономически резултати.

„Трансперънси интернешънъл“ оценява 180 държави и територии и възприятията за корупция в публичния сектор според експерти и бизнесмени. Държавите, които отбелязват индекс 0, се смятат за изключително корумпирани. Средното ниво в тазгодишното изследване е 43.

.

Подобрение има. Но не е достатъчно.

Според доклада индексът за България е 44. Положението в страната се подобрява през последните няколко години – През 2019 година страната ни е била на 74-то място, а през 2020 г. сме на 69-то. Продължаваме обаче да сме последни в ЕС.

Заглавие в брюкселското издание „Politico“ по темата гласи: Корупцията убива по време на пандемията от COVID-19. Преди няколко седмици бяхме първи по смъртност в Европа на база 100 хиляди души.

Джесика Вълчева

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име