Intrigi.bg Свят Жестоки наказания в Италия за пили и дрогирани шофьори

Жестоки наказания в Италия за пили и дрогирани шофьори

113
0

Камарата на депутатите на италианския парламент даде зелена светлина за законопроекта, който на практика пренаписва правилника за движение на моторни превозни средство по пътищата на Апенините.

Основното в новата редакция е страховитото затягане на мерките за борба срещу шофирането след употреба на алкохол, под въздействието на наркотици и при говорене по телефон зад волана. Все пак въпросните мерки не са драконовски и брутални като онези, представени на вниманието на общините и гражданите преди десетина месеца с първия вариант на проекта за правилник. Например те не допускаха изпиването преди шофиране дори на капка алкохол, докато сега е толерирана малка бира или чаша вино.

Но какви ще са санкциите занапред първо при употреба на спиртни напитки? Ако констатираното от проверяващите органи ниво на алкохол в кръвта е между 0,5 и 0,8 промила, глобата ще бъде от 573 до 2170 евро, като шофьорската книжка ще бъде отнемана за срок от 3 до 6 месеца. При между 0,8 и 1,5 промила следва почти двойно наказание – глоба от 800 до 3200 евро, отнемане на книжката за срок от 6 месеца до 1 година, плюс лишаване от свобода за 6 месеца и задължително инсталиране в автомобила на собствени разноски на блокиращо мотора устройство-спиртомер, задействано с духане в отвор за целта.

Ако нивото на алкохол в кръвта пък е по-високо от 1,5 промила, нарушителят се наказва с лишаване от свобода от 6 месеца до една година, санкция от 1500 до 6000 евро и лишаване от правото за управление на МПС за две години. При рецидив в рамките на две години, тоест след санкциониране за употреба на алкохол с наказателно постановление, книжката се отнема завинаги, а автомобилът се конфискува.

Всички наказания се увеличават значително, ако нарушителят управлява чужд автомобил, предоставен му с пълномощно от роднина, приятел, фирма и т. н. Случаите на шофиране в нетрезво състояние, както и отказът от подлагане на тест за алкохол, са основание за отнемане на 10 точки от свидетелството за управление. В случай на шофиране под въздействие на наркотици, установени с тест на място, положителният изход вещае отнемане на книжката и спиране от движение на превозното средство за минимум три години.

Водачите, които бъдат изловени от контролните органи да шофират със смартфон в ръка, могат да останат без книжката за минимум 15 дни и максимум два месеца, както и глобени от 600 до 1697 евро. В случай на повторно нарушение сумата се увеличава на 2588 евро, а отстраняването от волана ще е за три месеца, като книжката ще олекне с от 8 до 10 точки.

Двойно се увеличават сегашните парични наказания при превишена скорост в населени места, като при рецидив в рамките на една година превозното средство се отнема. Всеки, който кара в насрещното платно при движение в части от пътя, където видимостта е намалена, като например на завой, на хълм или на кръстовище, или пък преминава на червен семафор, също рискува да остане без книжка. Увеличават се тройно и глобите за влизане без разрешение в централните части на населените места с ограничен пропускателен режим, като тук има малък “бонус” за водачите – фишовете не се натрупват, примерно за пет влизания в рамките на 24 часа да се плащат пет като сега, а се издава само едно наказателно разпореждане.

Абсолютна новост в пренаписания правилник е ясното регламентиране на движението на тротинетки по улиците и площадите на Италия. Занапред те трябва да имат регистрационни номера, застраховка, а който ги кара – да бъде задължително с каска. При липса на документи глобата ще варира между 100 и 400 евро. Задължителни ще бъдат и светлинните мигачи за завиване и спазването на скоростните ограничения – при нарушение глобата ще е между 200 и 800 евро.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име