Intrigi.bg Куриози Жена, на 104 години, почина дни след като постави световен рекорд като...

Жена, на 104 години, почина дни след като постави световен рекорд като най-възрастната скачачка с парашут

173
0

Почина Дороти Хофнър, 104-годишна жена от Чикаго, която наскоро скочи с парашут и можеше да бъде обявена от рекордите на Гинес за най-възрастния човек, скочил от самолет.

Близкият приятел на Хофнър, Джо Конант, заяви, че тя е била намерена мъртва в понеделник сутринта от персонала на старческия дом Brookdale Lake View. Конант каза, че Хофнър очевидно е починала в съня си в неделя вечерта.

Конант, който е медицинска сестра, казва, че се е запознал с Хофнер, която наричал „баба“ по нейна молба, преди няколко години, докато работел като болногледач на друг жител на центъра за възрастни хора. Той казва, че тя е имала невероятна енергия и е била доста осъзната.

„Беше неуморна. Тя просто продължаваше да работи“, казва той във вторник.

„Тя не беше човек, който да си подремва следобед или да не се появява за работа, вечеря или нещо друго. Винаги беше там, присъстваше. Винаги продължаваше да работи.“

На 1 октомври Хофнър прави тандемен скок с парашут, който може да я впише в книгата на рекордите като най-възрастния парашутист в света. Тя скочи от самолет от 4 100 метра в „Скайдайв Чикаго“ в Отава, Илинойс, на 85 мили югозападно от Чикаго.

Жена, на 104 години, почина дни след като постави световен рекорд като най-възрастната скачачка с парашут 1

„Възрастта е само число“, каза Хофнър на ликуващата тълпа минути след приземяването.

Това не е първият ѝ скок от самолет – той беше, когато беше на 100 години.

Конант заяви, че работи по документите, за да гарантира, че Световните рекорди на Гинес ще сертифицират Хофнер посмъртно като най-възрастния парашутист в света, но очаква това да отнеме известно време. Настоящият рекорд е поставен през май 2022 г. от 103-годишната Линеа Ингегард Ларсон от Швеция.

Конант казва, че Хофнер не е скочила с парашут, за да счупи рекорда.

По думите му тя толкова 

 много се е насладила на първия си скок, че просто е искала да го направи отново.

„Тя не е имала намерение да чупи рекорда. И не се е интересуваше от публичност или каквото и да било друго. Не го е направи по никаква друга причина, освен че е искаше да скочи с парашут“, каза той.

Скайдайв Чикаго и Асоциацията на парашутистите в САЩ отбелязаха паметта на Хофнер в съвместно изявление във вторник.

„Дълбоко сме натъжени от кончината на Дороти и се чувстваме поласкани, че сме участвали в осъществяването на нейния световен рекорд по скок с парашут.

„Скачането с парашут е дейност, която много от нас имат в списъците си с желания. Но Дороти ни напомня, че никога не е твърде късно да изпитаме тръпката на живота си. Безкрайно сме благодарни, че скоковете с парашут бяха част от нейния вълнуващ, добре изживян живот“, казват те.

Конант каза, че Хофнър е работила повече от четири десетилетия като телефонен оператор в компанията „Илинойс Бел“, която по-късно става AT&T, и се е пенсионирала преди 43 години.

Живеещата цял живот в Чикаго не се е омъжвала и Конант каза, че не е имала близки роднини.

Панихида за Хофнър ще се състои в началото на ноември.

„Тя беше скъп приятел, който беше вдъхновение“, каза Конант.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име