Intrigi.bg Свят Железният купол на Израел – ето как работи системата за противовъздушна отбрана

Железният купол на Израел – ето как работи системата за противовъздушна отбрана

52
0

Докато сирените за въздушна атака звучат, Израелските отбранителни сили предупредиха за взривове след въздушното нападение на Иран.

„Системата за въздушна отбрана е напълно работоспособна и прихваща заплахи, когато е необходимо, дори в този момент“, се казва в съобщението. По това време много самолети са във въздуха, готови да противодействат на всяка заплаха. Може да чуете експлозии от прехващания или падащи отломки“, допълниха от армията на Израел.

Какво представлява „Железният купол“ – това е противовъздушната система на Израел, която пази страната от 2011 година.

Според израелския производител системата може да свали 90% от изстреляните ракети и дронове. По-рано тази седмица Израел пусна в експлоатация морската си версия на „Железния купол“, за отбрана след зачестилите нападения на хутите.

Железният купол на ИзраелСнимка: iStock

„Железният купол“ си има своите ограничения – отбранителната система е най-подходяща срещу ракети, изстреляни от късо разстояние. Куполът е проектиран, за да прехваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни до 70 км, чиято траектория завършва в населени райони.

Железният купол на ИзраелСнимка: Getty Images

Във въздуха ракетите са управляеми и могат да променят траекторията си. Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост и така я ликвидират.

Системата се състои и от многофункционални радари, които откриват и проследяват много на брой и различни по вид въздушни цели.

За да се справи с ракети със среден до голям обсег или безпилотни летателни апарати Израел инсталира системата David’s Sling през 2017 г. с обхват до 300 километра. В допълнение към тези възможности за малък и среден обсег, Израел разполага и със системи срещу балистични ракети – Arrow 2 и Arrow 3, които са предназначени да насочват и поразяват балистични ракети с голям обсег на обхват до 2400 километра. Израел също така използва произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot, които имат докладван обхват до 160 километра и могат да прихващат повечето видове ракети.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име