Intrigi.bg Актуално Ефтимов: Сред останките е открит биологичен материал

Ефтимов: Сред останките е открит биологичен материал

215
0

Сред намерените останки на падналия в морето самолет МиГ-29 е открит биологичен материал, съобщи на брифинг днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той уточни, че материалът е изпратен за ДНК-експертиза, предаде БТА.

Логически следва, че действията се насочват най-вече към намирането

на черната кутия на самолета“, заяви Ефтимов и допълни, че откриването ѝ е ключов момент, за да могат да се анализират причините за инцидента и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на българската армия, каза той.

Адмиралът направи хронология на събитията от изчезването на самолета до момента. Той допълни, че реакцията на ВМС е била мигновена, организирана и проведена във възможно най-кратките срокове с включване на кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка“.

Търсенето продължава в определен район на базата на анализа

на намерените отломки, каза Ефтимов. На място там Минен ловец 32 обследва дъното с помощта на станция, специализирана за откриване на мини, т.е. на подводни обекти с неголяма отражателна повърхност. Адмиралът посочи, че към тази сутрин са открити потвърдени два контакта, за което следва да се извършат допълнителни дейности за потвърждаването им. Технологично тези действия се извършват със сонари със страничен обзор.

Ефтимов съобщи, че тази сутрин е проведено съвещание с фирми и организации от морския бизнес,

които разполагат с такива възможности. Участвали са „Хидроремонт“, Институтът по океанология и фирма „Хидромат“. Всички са заявили готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените контакти. За извършването на тази дейност е създаден координационен щаб, обясни адмиралът. Тази дейност не може да се обвърже с определен времеви параметър, готови сме да я провеждаме, докато можем да предоставим достоверни резултати, допълни той.

В момента започва прехвърляне на средства към района на търсене от „Хидроремонт“, а след това и от Института по океанология, който ще участва с плавателно средство и специален ехолот, специализиран за търсене на подводни обекти. Преносимите средства за търсене ще бъдат разгърнати на плавателни съдове на ВМС. Военноморските сили ще разгърнат специализиран кораб, който ще е координираща платформа в района на търсенето, обобщи адмиралът.

Припомняме, че малко след полунощ в сряда изтребител МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла. Открити са само отломки от самолета и спасителна жилетка. Към мястото на учението по спешност вчера заминаха премиерът Стефан Янев и военният министър Георги Панайотов. 

Ето какво заяви днес министър Панайотов:

„За съжаление, няма резултат от издирването на пилота. Цяла нощ флотът е работил. Обследвано е морското дъно със сонар. Не е открито нищо повече от намереното през деня“, обясни пред NOVA министърът на отбраната.

Проверява се район с размери – 20 кв. морски мили, което е около 40 кв. км. 

Трябва да сме готови да приемем най-лошото.

Установена причина няма, защото тече разследване и резултатите не са готови. Опасявам се, че това ще се случи след няколко дни. Операцията продължава. Корабите са там, издирват машината, издирват пилота. Отчитам времето от последния контакт с пилота, минали са повече от 30 часа. Температурата на водата е ниска, има морски течения. Шансът той да бъде открит жив и здрав е много, много малък“, каза още Панайотов.

Служебният премиер Стефан Янев съобщи преди началото на заседанието на кабинета днес,

че все още няма добри новини за съдбата на майор Валентин Терзиев, предаде БТА.

Мобилизирани са всички средства на българските ВМС и останалите армии, включително и външни средства. Надяваме се да има резултат, за което своевременно ще информираме, каза премиерът.

Вчера премиерът Стефан Янев и министърът на отбраната Георги Панайотов отпътуваха към района на инцидента със самолета МиГ-29, което наложи отлагането за днес на редовното заседание на Министерския съвет. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име