Intrigi.bg Свят Ефектът Грета: как тя успя там, където папа Франциск не можа

Ефектът Грета: как тя успя там, където папа Франциск не можа

223
0

Тя беше обявена за личност на годината на списание Time през месеца, в който Доналд Тръмп й каза да „се научи да управлява гнева си“. Грета Тунберг привлече международното внимание след самотната си демонстрация пред шведския парламент през август 2018 г. Нейната „училищна стачка за климата“ вече се превърна в глобално движение, което изведе над 10 милиона души на улицата.

Резултат с изображение за „Ефектът Грета:“

По същото време, когато Грета Тунберг стана известна, обществената загриженост за изменението на климата достигна рекордни върхове в САЩ. Но каква роля е изиграла лично Тунберг? Изказванията й се харесват на разнообразна аудитория или просто проповядва на вече вярващите?

Резултат с изображение за „Ефектът Грета:“


Въз основа на национално представително проучване на над 1300 възрастни в САЩ, „Ройтерс“ и The Conversation установиха, че американците, които са по-запознати с Грета Тунберг, също така се чувстват по-уверени, че могат да помогнат за смекчаване на изменението на климата. Те са и по-склонни да предприемат действия сами, като се свържат с политици или отделят време и пари за кампании.

Това медиите наричат „Ефектът Грета“

Да види или чуе Грета Тунберг веднъж няма да превърне човек в активист. Въпреки това същества важен асоциативен модел: за по-запознатите с Тунберг е по-вероятно да мислят, че действията им имат тежест и значение и са по-склонни да действат по отношение на изменението на климата. Това вероятно е така, защото самотният ѝ протест вдъхнови милиони по целия свят да се присъединят към нея – и хората са по-склонни да признаят потенциала на друг обикновен човек да промени нещо.

Коя е аудиторията ѝ

В публичните си изяви тя често е заобиколена от млади хора и исканията ѝ съвпадат с най-голяма степен с предпочитанията на либералната политика. Тъй като хората са склонни да слушат повече тези, с които се идентифицират, може да се предположи, че младите и леви хора ще бъдат по-силно повлияни от нея.

Изненадващо обаче, ефектът Грета е подобен сред различни възрастови групи и краища на политическия спектър при пълнолетните американци, въпреки че е по-силен сред либералите, отколкото консерваторите.

Папа Франциск, Джеймс Хансен и Джеф Безос са се опитвали да подтикнат политиците към действия, използвайки своя религиозен, академичен и финансов авторитет. Грета Тунберг няма такъв елитен статут.

Как стана така, че тя успя

Като се има предвид преобладаващото усещане за обреченост по отношение на климата, едно послание за овластяване на хората изисква да им се покаже, че промяната е възможна. В речите си Тунберг заявява, че „все още има време“. Кампанията й „Петъци за бъдеще“ също се основава на укрепващото послание, че всеки – дори учениците в училище – може да промени нещата.

Най-важното е, че действията на Тунберг са в съответствие с думите ѝ.Нейните пламенни искания към световни лидери, независимо дали в ООН или в Конгреса на САЩ, показват, че всеки може – и трябва да се изправи пред институции и хора с власт.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име