Intrigi.bg Политика Ердоган люто плаши, когато смята, че някой се меси на Турция, но...

Ердоган люто плаши, когато смята, че някой се меси на Турция, но се цупи, когато го хванат в същото

1935
0

Протест блокира автомагистрала „Марица” преди ГКПП „Капитан Андреево”. Недоволни граждани изразяват недоволството си срещу изборния туризъм от съседна Турция. Хората са се организирали чрез социалните мрежи и са на магистралата, за да спрат „ходещите бюлетини“ и „бюлетините на колела“, изпратени от Реджеп Ердоган.

Според протестиращите не може хора, които признават за родина друга държава, да определят бъдещето на България. „Ердоган, долу лапите от България!“ – скандират те в един от лозунгите.

Неотдавна турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе гневен на чужди правителства, защото подкрепяли турския бизнесмен-меценат Осман Кавала, който от години е в турски затвор, защото бил организирал митинг срещу режима на Ердоган още през 2013 г.

В град Ескишехир Ердоган организира протест, на който отправи директни закани да обяви за персона нон грата посланиците на десет държави. Той наредил на Министерството на външните работи да изгони посланиците на САЩ, Германия, Франция, Дания, Финландия, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия.

По други поводи той дори заплашва с война, в спорове с Гърция и за Кипър, например, без дори да има аргументи за демонстрацията на агресия.

Ердоган се позова на Хелзинското споразумение, според което друга страна не може да се намесва в решения на страната домакин. Настояването за освобождаване на Осман Кавала е акт на солидарност с човек, който е обвинен безпринципно и който бе освободен миналата година поради липса на доказателства и отново арестуван веднага след това.

Припомням, че гневът на Ердоган бе много бързо охладен, след като курса на турската лира се срина катастрофално след нападките му към 10-те споменати държави и той набързо се отказа да гони когото и да било…

България с пълно право може да се позове на Хелзинското споразумение и да напомни на Ердоган, че добрите отношения между Анкара и София се базират на взаимно уважение и намесата на Турция в изборния процес в България, за което има много доказателства, е абсолютно неприемлива.

Христо Каменов

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име