Intrigi.bg Актуално Елена Андерсон пред FN: Етно фолк джамбуре само за моми и ергени...

Елена Андерсон пред FN: Етно фолк джамбуре само за моми и ергени на Фестивала Жеравна

622
0

Снощи беше открито 12-тото издание на Фестивала на фолклорната носия „Жеравна-2019“. Организатор на фестивала е Фондация „БЪЛГАРЕ“, с председател Христо Димитров- създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“.

По време на фестивала е забранено използването на всякакви съвременни технологии – фотоапарати, телефони, слънчеви очила, бебешки колички. За пръв път тази година е разрешено снимането след 2 часа през нощта на едно определено място, достъпно само за моми и ергени, сподели пред FN Елена Андерсон – основател и продуцент на Ансамбъл Българе и Фестивал Жеравна.

– Колко посетители очаквате на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2019?

– През миналото издание на Фестивала имаше около 20 000 посетители. Очакваме тази година да са дори повече. Палатковият лагер е пълен още от вчера. Създали сме условия за пренощуване – прекарали сме вода и ток, за да имат хората елементарни условия, а и за да няма инциденти.

– Ще има ли сватба тази година, на каквато станахме свидетели на миналогодишното издание на Фестивала?

– Имаше желание младоженци да сключат традиционен брак – такъв какъвто е бил ритуалът преди столетие. Но тази година решихме да няма традиционна сватба, защото е много трудоемка организацията на едно такова събитие в рамките на Фестивала. Но човек не знае какво ще случи. Миналата година имахме 3 предложения за брак. Така че – очакваме изненади.

– С какво това издание на Фестивала на фолклорната носия – Жеравна е по-различно от досегашните?

– Тази година организираме етно фолк джамбуре в двете вечери на Фестивала. Това ще бъде пространство само за моми и ергени. То е с начален час след 1.30 часа и се провежда на хорището при входа на фестивалното пространство.

През първата вечер свириха от  група „Булгара“ , а довечера очакваме да ни забавляват от  „Оратница“. Двете групи свирят нещо като диско с фолклорни елементи. За пръв път разрешаваме снимане в рамките на фестивала, което е възможно само на това място.

Държавата Кувейт присъства на фестивала.

Организаторите на зоната ни запознават с техните традиционни облекла, храни и атмосфера.

– Фестивалът се провежда при строги правила и доста ограничения. За какво най-много трябва да внимават посетителите?

– Искаме да направим един скок назад във времето със 100-150 г. и той да бъде максимално автентичен. Задължително е всички гости да бъдат облечени в народна носия или традицИонно облекло за други народи – може да е дори японско кимоно.

Забранено е използването на телефони, фотоапарати, слънчеви очила, дамски чанти, детски колички. Бебетата се носят или в цедило или на ръце. Забранено е воденето на домашни любимци, както и внасянето на храни и напитки.

– Какви кулинарни изкушения има за гостите на Фестивала?

– Както винаги ще има чевермета, и тази година ще се меси домашен хляб, ще се прави на място лютеница.

На най-големия тиган ще се приготви друсан кебап за 400 човека.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име