Intrigi.bg Актуално Експерт: Черно море умря пред очите ни

Експерт: Черно море умря пред очите ни

1156
0

3апасите на хищни риби в Черно море са намалели  над 20 пъти в последните три десетилетия години, съобщи  бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев, цитиран от Dariknews.bg.

Той посочи, че в последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби – скумрия, платерини, много рядко вече се среща и лаврак.

„Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук”, коментира Василев.  

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на дребни риби, защото те са в основата на хранителната верига.

„Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо това е замърсяването и второ,е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби”, обясни Василев.

„Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за никъде”, предупреди Василев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име