Intrigi.bg Политика ”Екзакта”: Четири партии влизат в следващия парламент

”Екзакта”: Четири партии влизат в следващия парламент

616
0

В проучването на ”Екзакта” се очертават четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ”Има такъв народ” и ДПС, а ”Демократична България” и ”Обединени патриоти” са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%.

„Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%“, коментира пред БНР социологът Лидия Йорданова, ръководител на социологическа агенция „Екзакта“ за последното им проучване, приключено в средата на 2020-а.

Тя уточни, че за последните 3 години песимистите са намалели с 5%.

„На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%“, посочи още Йорданова.

„В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП

като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още. Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. … Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност“, обясни социологът.

Йорданова беше категорична, че кампанията ще реши кой ще е победителят: „Нито една от двете големи партии не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели“.

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори: „Два пъти по-често хората търсят алтернатива на ГЕРБ в дясното политическо пространство, отколкото вляво“.

По думите ѝ проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации. Лидия Йорданова изтъкна, че от информационната кампания за ваксинирането ще зависи развитието на здравната криза.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име