Intrigi.bg Актуално Една година без Стефан Данаилов

Една година без Стефан Данаилов

341
0

Мина една година без Стефан Данаилов. Стана известен като българския Ален Делон, Ламбо, Бате Серго, Майор Деянов, актьорът е емблематична фигура за българското кино и театър. Ролите му на малкия и голям екран са много – над 150, а освен на сцената, Стефан Данаилов е учител и на едни от най-известните български актьори.

Роден в София през 1942 г. , той е мечтаел да стане моряк, но първите му стъпки в киното са още в детството във филма „Следите остават“. Учи актьорско майсторство, по съвет на актьора Иван Кондов. Първо влиза в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, но приключва образованието си при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Една година без великия Стефан Данаилов - България - DarikNews.bg

Образите му в киното и театъра са разнообразни. Веднъж е неустоим ухажор в „Дами канят“, където остава вечна и репликата му „Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?“, а друг път изиграва глуповат ревнивец в „От нищо нещо“ и от там са запомнящите му се думи „Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата“.

Сред най-значимите му роли са тези в сериала „На всеки километър“, във филмите „Сватбите на Йоан Асен“, „Топло“, „Зарево над Драва“, „Черните ангели“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Понеделник сутрин“, „С дъх на бадеми“, „Търновската царица“. Участва и в чуждестранни продукции, сред които сериала „Октопод“.

Общественик, политик, Стефан Данаилов бе депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

Той е носител и на множество награди. Получава орден „Стара Планина“ за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия „Златна роза“, както и „Аскеер“. Министерството на културата му присъжда наградата „Паисий Хилендарски“.

Шест месеца без Ламбо: Спомен с мушкато и сребърна роза - BG VOICE
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име