Intrigi.bg интриги Единствен и неповторим – легендата Димитър Пенев на 75!

Единствен и неповторим – легендата Димитър Пенев на 75!

190
0

На 12 юли Димитър Пенев закръгля 75 години. Пенев е легенда! Институция в българския футбол! Велик като футболист, още повече като треньор. Заслужено беше избран за наставник №1 у нас за XX век.

Стратега, извел България до най-големия ѝ успех във футболната история – четвъртото място в САЩ’94, е роден на 12 юли 1945 г. в софийското село Мировяне.
Димитър Пенев е уникален и неповторим, когато започне да говори, а култовите му бисери остават в историята. Ето поредна порция от тях.
 


. Тая репортерка уж мене питаше, а все към играчите зяпаше. Ако знае началникът ѝ как се оглежда, ще я изгони. Там нямат ли мъже в тия вестници?!
 
. Криза имало… Каква криза – днеска един в магазина напълни 2-3 големи кошници. На продавачката ѝ се схванаха ръцете да му брои парите.
 
. На корнера няма да стоите на едно място и да си бъркате в носовете. Движете се, движете се, гледайте си играча накъде отива, не го изпускайте.
 
. С олио ли ви мазаха за тоя календар? Приличате на пехливани. Ние, дъртите, ако се бяхме съблекли, жените щяха да ни изгонят.
 
. Интер…нет, Милан… нет, какви са тия щуротии?! Аз само вестници чета. Как ги вкарват тия работи в тия екрани, не знам! Това е за младите, не за стар човек като мен.
 
. Джиесемът ми се повреди – аз натискам копчетата, той пее. Егати техниката!
 
. Тоя не може да пие. Обърна една водка и взе да кудкудяка.
 
. Тая бутилка трудно се отваря. Като стара мома е…
 
. Студентски град да го кръстим Топъл град. Така викам аз. Та вие всяка вечер сте там и вдигате градусите.
 
. Който прекали с другото гориво, моментално да мине на бира!

. Удоджи, к’во гледаш като гладен шоп пред бакалия?
 
 Като погледнеш едно красиво девойче, една красива жена – това е един стимул, влиза в подготовката…
 
. Испанците от „Атлетико“ са опасни! Особено онова, къдравото, Киков (бел. ред. – Кико). Имат и бразилче – Жмуньо (бел. ред. – Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно.
 
. Не украсявайте качествата на Дембеле. Когато играе на 50%, се казва, че играе на 90%.
 
. Не видях порно на този мач, нямаше голи хора.
 
. Франсетата може да са петли, ама в София не пеят.
 
. Добра загуба.
 
. Като дойде нов в отбора, трябва да му е ясно следното – всеки полусезон да направи 10 силни мача, 2 средни и 1 слаб. Ето ти ги 15 срещи.
. Казах на Ицо да вземе пресаташето Путко Мафани в щаба. Този Путко ще го спасява от картони. Ще си седи Стоичков на пейката и ще си води мача, а ако съдията дотича и поиска да го накаже за някоя друга реплика, Ицо ще каже: Ама аз се обръщам към Путко Мафани.

. За съжаление, минералната вода калцира мозъците на футболистите и не е никак лесно да работиш с тях.
 
. Бях се настроил да гледам „Черноморец“ и „Левски“ на 1 януари, но все пак тогава футболистите няма да са се наспали.
 
. Пак казвам, че всичко върви така, както съм го планирал. Добър съм в планирането и други такива неща като него.
 
. Категорично заявявам, че мога да напусна ЦСКА и пак да премина в ЦСКА. Само това може да се случи и си го запишете!
 
. Предложих на колегата Мъри да не играем мач в този студ и сняг, а да вадим червеното вино и да се почва. Аз черпя.
 
. Лично аз съм си взел последната заплата. При нас всичко е наред и даже ако някой от вас има нужда от пари, ще му дам 1000 лева назаем.
 
 . Следващите Стоичков и Бербатов ще се родят, когато намалят цените и стеснят „Студентски град“. Тогава младите ще посещават по-рядко това градче.
  
. Трябва да внимаваме, идват тежки мачове с изпадащи отбори. Това са „Пирин“, после в „Марек“ със Станке Димитрово…
 
. Моето присъствие е като цяло от групата на ЦСКА, като целия отбор. А специално за предния мач знаете историята – дузпи, картони… Не трябваше да завърши така срещата, един равен беше нормален. Не само ЦСКА върви бавно, целият футбол върви така, което пречи на националите.

. Съблекалнята стана като хан!
 
. Дъно е имало и пак ще има. Винаги ще има дъно…
 
. Имам само едно изискване – екскурзоводката да бъде на средна възраст.
 
. За други нови попълнения може да попитате вашия приятел – Киро администратора.
 
 . Не трябва да се хващаме за секса първо. Минаха 15 години. Нека нашите привърженици да знаят, че в САЩ футболистите бяха с жените си. Това бяха жените, а не гаджета. Не е важно, че е имало басейн. И през 1970 г. в Мексико бяхме в басейна, но завършихме на 16-о място от 16 отбора.
 
 . Никой да не се качва в автобуса, преди да е дошъл!
 
 . Митал, Питал, това е – няма пари! Какъв началник ни е тоя, като никакъв не се е вясвал. Аз, ей сега ако го срещна на улицата, няма да го позная. Помня само, че беше едно мургаво и ниско, друго не помня… (За някогашния т. нар. собственик на ЦСКА Прамод Митал).

. Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (бел. ред. – всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
– Ама те са един и същ човек!
– Тогава двамата ще се разберете някак си…Сто­ич­ков и оста­на­ли­те из­бух­ват в смях, а Ицо из­к­ре­щя­ва: „Пе­на, Кан­то­на иг­рае с № 11, зна­чи го­во­риш за един и същ фут­бо­лист!“ Вместо да се сму­ти, Ди­ми­тър Пе­нев си пов­ди­­га ле­ко очи­ла­та и „за­ст­рел­­ва“ с пог­лед Ицо: „Не ми куд­ку­дя­кай, що­то ти ня­ма да ре­шиш ма­ча. Я Люб­че­то (бел. ред. – Лю­бослав Пе­нев), я Емил (бел. ред. – Коста­ди­нов) ще го ре­ши!“

. Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не, ще те пратя да учиш в БАН“ (към Иво Димов).

. Теренът беше малко неудобен, въпреки че е зелен отгоре.

. Пенев нарежда отбора: „Ти ще играеш вляво, ти вдясно, ти в центъра“. Иво Димов: „Ама, Пена, ние станахме 12!“. Пенев: „Щом толкова говориш, сега няма да играеш“ (разбор преди мач).

. Живи сме! Лазим и пак продължаваме.

. Играчите на ЦСКА да се чукнат с по едно яйце по главата.

. Чужденците в българското първенство пътуват с камили и си губят билетите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име