Intrigi.bg Свят Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

507
0

Лидерите на Европейския парламент подкрепиха Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния за поста европейски главен прокурор, предаде „Политико“.

Конференцията на председателите на Европарламента подкрепи решението на две парламентарни комисии да поставят Кьовеши начело на списъка си и определи трима евродепутати, които да преговарят с държавите членки за крайния избор. Европейската главна прокуратура ще се занимава с престъпления, свързани с бюджета на ЕС, като корупция и пране на пари.

На основата на вчерашното решение въпросът няма да бъде подлаган на гласуване в пленарната зала на Европарламента следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори с държавите членки. Миналия месец правителствата на ЕС подкрепиха френския кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер.

Ако Съветът и Европейският парламент бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години.

Атаки

Румънското правителство, което в момента председателства Съвета на ЕС, активно лобираше срещу Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията, докато миналата година не бе уволнена. Миналия месец Кьовеши беше призована за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Правосъдният министър Тудорел Тоадер по-рано заяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира избирането й.

Междувременно вчера Кьовеши бе призована да се яви в съд в Букурещ, предаде EurActiv. След изслушване в Отдела за разследване на магистратите Кьовеши заяви, че е обвинена по нов случай, но не й е било позволено да види документите или да има адвокат. Тя каза, че ще бъде обвинена в ръководство на „организирана престъпна група“ в Националната дирекция за борба с корупцията. Като подчерта, че не е виновна, Кьовеши посочи, че тази кампания е свързана с нейната кандидатура за Европейската главна прокуратура.

EurActiv коментира, че следващите стъпки е трудно да бъдат определени, защото процедурата по избора на ръководител на институцията е без прецедент, но се очаква крайното решение да се вземе до края на месеца.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име