Intrigi.bg Политика Еврокомисар предупреди, че независимостта на съдебната система в България е под заплаха

Еврокомисар предупреди, че независимостта на съдебната система в България е под заплаха

596
1

Hезависимостта на съдебната система е под заплаха в страни – членки на ЕС, от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния, заяви днес европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, цитирана от „Асошиейтед прес“, предаде БТА. Тя предупреди, че тази тенденция може да навреди на доверието между държавите от съюза.

„Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати“, отчете еврокомисарят по правосъдието.

Йоурова отбеляза, че гражданите и компаниите в тези държави, най-вече в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса, подчерта тя.

Еврокомисарят каза, че „ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие“.

Агенция „Франс прес“, цитирана от БТА, разпространи и данните, на които се позовава Йоурова. Според тях хърватите са на първо място в ЕС по съмнения в независимостта на националната съдебна система (76%), следвани от словаците (60 на сто) и българите (58%). Данните са на Европейската комисия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. Госпожо Йоурова ,не независимостта на съдебната система е под заплаха ,а ЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА Е ЗАПЛАХА ЗА ГРАЖДАНИТЕ!!!!Там са гнилите и червясали ябълки!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име