Intrigi.bg Актуално Евродоклад констатира: В България проверките на европроектите се манипулират

Евродоклад констатира: В България проверките на европроектите се манипулират

72
0

Европейската сметна палата е констатирала, че проверките на европроектите в България не се правят на случаен принцип. Това се излага в доклад от юли месец тази година, с който БРРД разполага. Съмненията са, че системно проектите се „джуркат“ докато за проверка се паднат само такива, които са изрядни и в които няма корупционна схема.

Констатацията на Европейската сметна палата за слабости и пороци в работата на Одитния орган на РБ (ИАОСЕС) при прилагане на извадков принцип на проверки са свързани с Оперативна програма „Образование“. Тя обаче е приложима и валидна по отношение цялостната работа на агенцията.

Когато се заявят за сертифициране разходи пред ЕК, ангажимент на Одитния орган (чл. 127 от регламент 1303) е да гарантира законосъобразността на направените разходи. Тъй-като Одитния орган проверява всички програми, той няма капацитета да провери всички финансирани проекти, затова проверява на извадков принцип.

При одит от ноември 2021 г. от страна на Европейската сметна палата по отношение на ОП „Образование“, проверяващите констатират слабости и пороци при извадковия подход. На практика такъв подход няма.

Казано на прост език проверяващите не са намерили доказателства (одитна следа), че извадките са били направени на случаен принцип.

„Джуркане“ докато се паднат „правилните“ проекти

Представените факти и доказателства, в рамките на одита, не са успели да уверят проверяващите, че изборът на проекти за проверка е бил правен еднократно. Опасенията на одиторите са, че процедурите за случайно теглене не проекти за проверка са били манипулирани.

На практика Европейската сметна палата е изразила подозрение, че генерираните извадки са били „джуркани“ повече от веднъж, „джуркани“ докато не бъдат „подбрани“ верните проекти.

На подобно съмнение навежда и факта, че например проекти за къщи за гости, които са финансирани с европейски средства и за които екипът ни откри крайно много нередности, не са попаднали в извадката за проверка. Макар тези проекти да се проверяват от друг орган, а не от ИАОСЕС, фактите навеждат на съмнението, че и там практиката е идентична.

Косвено доказателство за такива манипулации е проверката на ОЛАФ, която заключи, че на практика всички проекти за къщи за гости са с нередности. Тази проверка също се базира на извадка на случаен принцип, като са проверени 35 от над 300 проекта. Всички обекти от извадката на ОЛАФ са били с нарушения. И нито един от подобна извадка на ДФЗ, направена преди скандала с „къщите за тъщи“.

Въпреки че констатацията на Европейската сметна палата е по ОП „Образование“, тя се явява „хоризонтална“ и обхваща целия одитен процес в България за последните 15 години. Проверяващите констатират липса на специализиран софтуер, който да подбира на случаен принцип проекти за проверка. У нас подборът е правен с помощта на програма в интернет. Отделно от това има съмнения, че реда на проектите е бил променян в екселските таблици, така че програмите да функционират безпроблемно и да се не се констатират нередности.

В по-голямата част от визирания от Европейската сметна палата времеви период, Одитния орган е бил под ръководството на Людмила Рангелова и Добринка Михайлова. Рангелова беше сменена като изпълнителен директор през юли 2021 г. Михайлова пък оглавява агенцията от септември 2009 до октомври 2014 г., а от декември 2014 г. до ноември 2016 е съветник на вицепремиера по евро фондовете Томислав Дончев.

След това юли 2021  Михайлова е директор на дирекция „Одит на средствата по регионална политика“ в ИАОСЕС. Тази дирекция отговаря за най-големите ОП в България – „Региони в растеж“, „Транспорт“, „Околна среда“ и „Иновации и конкурентноспобност“. Именно завръщането на уволнената от правителството на Кирил Петков Михайлова в държавната администрация стана повод „Продължаваме Промяната“ да сезира европейската прокуратура. Тя е поставена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство на Румен Радев.

През 2020 г. Добринка Михайлова е избрана в надзорния съвет на ОЛАФ. Не е ясно как тя е независима като член на надзорния съвет на ОЛАФ, при условие че е политическа креатура на ГЕРБ. В този ред на мисли е отворен и въпроса от къде черпи предварителна информация ПП ГЕРБ за разследвания на ОЛАФ и дали всъщност източник не е Михайлова?

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име