Intrigi.bg Политика Евродепутатът Рамона Стругариу: Можем ли да считаме България за европейска държава?

Евродепутатът Рамона Стругариу: Можем ли да считаме България за европейска държава?

543
1

Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без милост и газ стотици журналисти, изпълняващи дълга си? Можем ли да считаме България за европейска държава, която зачита гражданските права и свободи, стига задържаните да останат с дни без вода, без храна и без основни лекарства?

Това попита румънският евродепутат Рамона Стругариу по време на заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента.

Припомняме, че румънката не за първи път отправя остри критики към управлаващие в България. Само преди седмица тя се обърна лично към премиера Бойко Борисов  с думите „Борисов, вашият мандат е позор, прекратете насилието и арестите“

През януари, след изслушването на Иван Гешев в комисията, Стургариу даде интервю за Фрог Нюз, което може да видите ТУК . Неин коментар относно главния прокурор може да видите и ТУК.

Ето какво написа тя в профила си във фейсбук преди минути.

„Днес говорих в Комисията на LIBE относно актуалното състояние на Механизма за сътрудничество и проверка (MCV), разискване, на което присъства Европейската комисия Вера Журова.

Сега не можем да говорим за повдигане на този механизъм за държава, която не се отличава от последните диктатури в Европа. Би било лъжа да се каже, че България постигна значителен напредък в борбата с корупцията, докато реалността от последните няколко години показва как известни бизнеси като ′′ Танкергейт ′′ или ′′ Апартаментгейт включващи висши служители от държавата, с щети за милиони евро , свърши им ехото.

 Какво различава България от Беларус, докато българската полиция продължава да бие хиляди протестиращи без милост и газ стотици журналисти, изпълняващи дълга си?

Можем ли да считаме България за европейска държава, която зачита гражданските права и свободи, стига задържаните да останат с дни без вода, без храна и без основни лекарства?

И не само България е в това положение. В Румъния все още имаме действащите закони от епохата на Драгня, все още имаме специална секция, създадена да сплашва дейността на магистратите и все още наричаме висши прокурори без мнението на ЦСМ. Всичко това са уязвимости за върховенството на закона и позицията на Европейската комисия остава твърда в това отношение. MCV трябва да се вземе, но не сега, а когато имаме необходимите механизми за предотвратяване на злоупотреби и санкциониране на системната корупция, както от нас, така и от българските съседи.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

  1. […] Това попита румънският евродепутат Рамона Стругариу по време на заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента, пише “Интриги”. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име