Intrigi.bg Политика Евродепутати нападнаха Гешев за корупцията и „апартаментгейт“, той им отговори: Информацията ви...

Евродепутати нападнаха Гешев за корупцията и „апартаментгейт“, той им отговори: Информацията ви е дълбоко невярна

510
0

Въпросните евродепутати разполагат с дълбоко невярна информация. Тази информация беше разпространена от сайта „Биволъ“ и сдружението „Боец“. Аз отговорих на тези въпроси още по време на изслушването ми за нов главен прокурор. Отговорих и днес. Явно евродепутатите разполагат с дълбоко невярна информация. Едва ли европарламента се интересува чак толкова как съм бил избран за бъдещ главен прокурор. Изслушването ми бе открито и дадох отговор на над 150 въпроса. Да, имаше протести, но не бих могъл да се съглася, че са били масови. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата в последните няколко години. Възприемам ги като нещо нормално – ако няма недоволни от работата на прокуратурата, това означава, че тя не си върши работата.

Това заяви в Брюскел бъдещият главен прокурор Иван Гешев след края на организираната от евродепутата Емил Радев дискусия за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, предаде репортер на Novini.bg. По време на дискусията Гешев бе попитан от евродепутатите Рамона Стругариу (Обнови Европа, Румъния) и Клеър Дейли (Европейска обединена левица, Ирландия) за борбата с корупцията в България, „апартаментгейт“ и избора му за главен прокурор, който е бил съпътсван с множество протести. „Изборът ми бе категоричен и бе достоен за „Рекордите на Гинес“. Прокуратурата върши чудесно своята работа. В последните четири години у нас е запорирано имущество, придобито от престъпна дейност, за над един милиард евро и са предявени искове за над 1,5 млрд. евро. За последните години сме предотвратили щета на фиска от 700 млн. от пресичането на контрабандата на цигари. Това са резултати, с които може да се гордее всяка европейска страна. Ясно е, че има какво още много да се иска и ние няма да спрем да работим. Ние българите сме една древна държава. Имаме много положителни качества, но имаме и някои лоши. Съжалявам, че тук в европарламента показахме лошите си черти. Критиките и атаките се дължат на активизираната работа на прокуратурата. Всички тези атаки са политически и се организират от обвиняеми лица, които са сред най-богатите хора в страната. Всички тези атаки вредят на България. В този случай е много подходящ вица за казана в ада с българите и как около него няма пазачи, защото сами се дърпаме надолу. Днешните питания на тези евродепутати се дължат на дълбоко невярна информация, която им е предоставена от защитници на интересите на обвиняеми. Мисля, че им отговорих достатъчно изчерпателно и опровергах техните твърдения“, категоричен бе Иван Гешев.

По темата отношение взе и самият Емил Радев. „Евродепутатката от крайно левите пак атакува България, а другата отиде да докладва на „Биволъ“ как е минало изслушването. Явно ги е яд, че български евродепутат организира такава дискусия. Мониторингът към България ще падне и това явно засяга нечии интереси. Сигурно ще спрат някои грантове и траншове? Най-вероятно това са причините за тези атаки. Ние не сме спрели да работим за отпадането на мониторинга. Много се радвам, че последният доклад казва, че сме изпълнили всички препоръки. Ясно е, че има още какво много да правим и ще го направим. България вече е заела своето достойно място в ЕС. Вярвам, че по времето на мандата на г-н Гешев също ще се направи много. Трябва да се спре да с посочването на определени държави от Източна Европа и да се въведе общоевропейски мониторингов механизъм. Проблем с прането на пари има във всички държави в ЕС. България е отличник в това отношение. Имаме прекрасно законодателство по този проблем. Имаме чудесен закон и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Такъв закон имат само още три държави членки на ЕС“, даде пример евродепутатът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име