Intrigi.bg Мистерии Ева Перон – най-обичаната жена в Аржентина

Ева Перон – най-обичаната жена в Аржентина

136
0

Ева Перон или по-известна като Евита е най-обичаната жена в Аржентина преди и след смъртта си. Тя е втората жена на президента Хуан Доминго Перон и първа дама на страната от от 1946 г. до смъртта си през 1952 г. Евита умира една на 33 години. 

Остро критикувана за разточителната си слабост към скъпите бижута, кожи и дизайнерски тоалети, които силно контрастират с мизерията, която обгръща страната, тя все пак е запомнена с благотворителната си дейност и личните грижи за болни и изоставени хора в приютите. Тя отделя няколко часа на ден за срещи с бедните, които молят фондацията ѝ за помощ. По време на тези срещи тя често целува бедните, дори те да са болни. 

Ева Перон

„Времето е най-големият ми враг.“, каза Ева, която крие истинската си възраст и е известна с изключителната си суетност. Един от любимите и дизайнери е Christian Dior.

Ева Перон е призната за най-влиятелната жена в историята на Аржентина, като влиянието й се базира на ролята ѝ на лидер на проперонистките профсъюзи, както и на женската партия, която тя основава и е първата женска политическа партия в страната. По нейно време е разрешено на жените да гласуват.

Ева Перон

През 1951 г. Евита иска да се кандидатира за вицепрезидент и започва кампания, за да бъде допусната до изборите. Под натиска на военните обаче съпругът ѝ се противопоставя на това нейно желание. На 22 август 1951 г. профсъюзите организират масов митинг, включващ два милиона души, на няколко пресечки от президентския дворец Каса Росада. На митинга тълпата иска Евита публично да обяви кандидатурата си като вицепрезидент. Ева Перон настоява да ѝ дадат малко време, за да реши, но в крайна сметка това не се случва. Същата година здравословното й състояние се влошава и тя е диагностицирана с рак на маточната шийка, като това е и една от причините да не се кандидатира за вицепрезидент. 

Ева Перон

На 7 май 1952 г., на 33-тия рожден ден на Евита, тя получава официалната титла „Духовен водач на нацията“ от Конгреса на Аржентина. 

На 4 юни 1952 г. тя се вози с Хуан Перон по време на парад през Буенос Айрес за отпразнуване на преизбирането му за президент на страната. По това време тя вече е толкова болна, че не може да стои сама без помощ. Под голямото и палто се крие рамка от пластмаса и тел, която й позволява да стои.

Ева Перон умира в 8:25 часа вечертта на 26 юли 1952 г. Веднага след смъртта ѝ, правителството спира цялата си дейност за два дни и нарежда всички знамена да се свалят наполовина за десет дни. На следващия ден докато тялото ѝ бива местено в Министерството на труда, осем души са смазани до смърт от тълпата. През следващото денонощие в градските болници постъпват над 2000 души с травми, получени по време на блъсканиците около трупа ѝ. Улиците на Буенос Айрес се запълват с големи купчини цветя, а само за ден всички магазини за цветя в столицата са напълно изкупени.

Евита Перон - легендата на Аржентина | Lifebites.bg

Тялото на Евита е балсамирано и изложено за поклонение до 1955 г., когато Перон е свален с преврат. 

Ева Перон - Wikiwand

Скоро след смъртта на Евита, е предложено да се построи паметник в нейна чест, който по проект трябва да е по-голям от Статуята на свободата. Тялото ѝ е трябвало да се съхранява в основата на паметника и да е оставено на показ, това обаче не се случва заради преврата срещу Хуан Перон.

Загадъчната одисея на мумията на Евита - Webcafe.bg

Новото военно правителство скрива тялото на Евита и съдбата му остава мистерия през следващите 16 години, тъй като то забранява всички форми на перонизма в Аржентина. Имената и снимките на Хуан и Ева Перон са забранени. През 1971 г. правителството разкрива, че тялото на Евита е погребано в крипта в Милано под името Мария Маги. През 1971 г. трупът ѝ е ексхумиран и пренесен в Испания, където Хуан Перон го оставя вкъщи.

През 1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина, където става президент за трети път. Той, обаче, умира на следващата година и е наследен от третата си съпруга Исабел. Бидейки негов вицепрезидент, тя връща тялото на Ева Перон в Аржентина. Тя е погребана в семейната гробница на Дуарте в гробището Ла Реколета в Буенос Айрес.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име