Intrigi.bg Политика ДПС и Радев обсъдиха машинното гласуване

ДПС и Радев обсъдиха машинното гласуване

68
0

Целите, които трябва да се поставят по отношение на машинното гласуване, са минимизиране броя на недействителните гласове, ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете, решаване на проблема с големия брой сгрешени секционни протоколи.

Това посочи председателят на ДПС и на ПГ на партията Мустафа Карадайъ на консултациите на ДПС при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.
Днес държавният глава провежда срещи с парламентарно представените политически партии.

Карадайъ изрази съжаление, че призивът на ДПС по отношение на машинното гласуване не е бил чут и е наложен модел на изборен процес, в който се смесват хартиеното и машинно гласуване, както и ръчното отчитане на резултатите от машинното и хартиеното гласуване. Според ДПС това е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите, предаде БТА.

На срещата президентът Румен Радев посочи, че изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, така че да се проведат избори, в които да бъдат гарантирани здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на глас, независимо дали са в страната и зад граница, да бъде гарантирана прозрачност, честност и доверие в изборния процес, защото от това зависи избирателната активност и легитимността на следващия парламент.

Мустафа Карадайъ също изрази необходимостта от по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели на изборите. В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, честни избори, избори, в които гражданите и участниците да имат доверие, за да може произведеният резултат да мобилизира общата енергия за едни по-добри времена в България, каза Мустафа Карадайъ.

Той посочи, че в условия на пандемия участниците в изборите ще имат още една допълнителна задача – да решават и да намерят подхода и начина на провеждане на предизборната кампания.

От ДПС очакват от президента да чуят неговата логика и поглед как в условия на пандемия ще подходи към определянето на датата на изборите, посочи Карадайъ и допълни, че никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията.

Президентът Радев каза, че имат общи позиции по целите на машинното гласуване, формулирани от ДПС.  Той изрази съжаление, че процесът за въвеждане на машинното гласуване е започнал чак през октомври и затова по думите му в момента виждаме как в критично време се търси решение на проблема.

За смесването на броенето и отчитането на машинния и на ръчния вот Радев припомни, че е наложил вето, което беше отхвърлено от парламента. Той предложи да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден – да се съпостави резултатът от хартиените разпечатки от машината с електронната памет поне за тези избори и на следващите да има достатъчно доверие в машината.

Според Радев това ще бъде дисциплинираща мярка за всеки, който опитва да извърши някакви манипулаци ии в машините.

Президентът отново посочи, че още няма отговор на въпроса кога ВАС ще приключи решението си по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще са сроковете на доставка и кога ще бъде готова методиката за сертифициране.

Едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е, когато се навлезе с конкретни въпроси да се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори, каза още Радев за датата на вота.

Президентът каза, че разглежда готовността в два аспекта – готовност на партиите – в условия на пандемия трябва да им се даде възможност да имат ефективна предизборна кампания, и готовност на изборната администрация.

Трябва да се отчетат много фактори и ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва да има минимум брой параметри, на които да знаем отговора, който към момента го няма, каза президентът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име