Intrigi.bg Политика ДПС внесе два законопроекта срещу „модела джипка“

ДПС внесе два законопроекта срещу „модела джипка“

125
0

Близо девет месеца след като ГЕРБ вече не е на власт ДПС внесе два законопроекта, които, според мотивите, са израз на политиката му срещу „модела джипка“, практикуван от бившия премиер Бойко Борисов.

Вносители са лидерът Мустафа Карадайъ и депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Петър Чобанов и Хамид Хамид.

С промените в Закона за публичните финанси се предвижда да се сложи край на практиката, налагана от „модела джипка“, на общините да се предоставят средства с Постановления на Министерския съвет. ДПС предлага капиталовите разходи на общините да се одобряват от Народното събрание. „По този начин ще се ограничи практиката текущо, непоследователно и по лично усмотрение да бъдат отпускани подобни средства“..

С промени в Закона за обществените поръчки ДПС предлага да отпадне възможността за т. нар. инхаус поръчки – пряко възлагане на фирми, свързани с възложителя. Тази възможност, допускана от европейското законодателство по изключение за малки поръчки, беше използвана широко от третия кабинет на ГЕРБ при възлагане на строителство на магистрала „Хемус“ , замаскирано като договори за наем на техника и персонал.

“ В редица доклади на европейски институции се съдържат все по-остри критики за корупционни практики при изразходването на публичен ресурс. Достатъчно е да споменем скандалите около „Автомагистрали“ ЕАД. Създаде се обществено очакване тези механизми за възлагане на обществени поръчки веднъж завинаги да бъдат премахнати от закона. Следвайки разбирането, че борбата с корупцията трябва да се води на всички нива, както и това, че първото ниво трябва да бъде законодателно, считаме, че от законите трябва да бъдат премахнати всички възможности, които водят до възможни „вратички“ в тях“ пишат вносителите Карадайъ, Пеевски, Цонев и Хамид. .

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име