Intrigi.bg Актуално До 3 месеца Варна ще има работеща система за видеонаблюдение и контрол...

До 3 месеца Варна ще има работеща система за видеонаблюдение и контрол на трафика

352
0

До 3 месеца Варна ще има функционираща система за видеонаблюдение и контрол на пътния трафик, съобщи кметът на града Иван Портних на съвещание, свикано от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), заради поради ръста на жертвите от пътни инциденти в региона от началото на годината, съобщиха от агенцията.

По думите му това е система, изградена преди години, за която е имало спорове за собствеността с частната компания изпълнител. „Сега всички проблеми са преодолени и вече се прави техническо обследване, за да може във възможно най-кратки срокове тя да бъде интегрирана в цялостната система на видеонаблюдение на града. Очаква се тя не само да изиграе превантивна роля по отношение на движението по пътищата в града, но и при разследване на престъпления, тъй като има възможност да разпознава регистрационни номера на превозни средства и лица на хора“, допълни кметът.

Според председателят на новата държавна агенция Малина Крумова видеонаблюдението може да даде много ценна информация за организацията на трафика, проблемите, най-честите нарушения и причините за инциденти в населеното място. „Трябва да се научим, че ролята на камерите не е само контролна – те трябва и могат да бъдат използвани за превенция, но добитата информация трябва да бъде системно преглеждана и анализирана“, допълни тя.

Според данните на местната полиция в област Варна има почти двойно увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 г. – 24 срещу 14 души. Катастрофите с пострадали скачат до 330, като ранените са 437 души.

Пътната полиция в областта ще съсредоточи усилия в две основни направления – контрол на скоростта и шофиране след употреба за алкохол. За тези 6 месеца органите на реда са регистрирали над 23 хил. нарушения, а близо половината от тях (над 10 хил.) са били за превишена скорост. Проблем остава и употребата на алкохол – от началото на годината са заловени 86 водача да шофират с над позволеното съдържание на алкохол в кръвта.

„Друга негативна тенденция е големият брой инциденти в населените места. Това е проблем, по който ще продължим да работим с общините. Тук се надявам, че тази проактивност, която има Варна, ще бъде продължена и от другите общини в региона“, каза Малина Крумова. В градски условия са станали 230 тежки катастрофи, а загиналите пешеходци са петима.

Спешна промяна в организацията на движението на няколко конфликтни точки в региона ще предприеме Областното пътно управление на АПИ. Шумна маркировка ще бъде положена на пътищата Варна – Добрич (при 9 км) и Варна – Оброчище (на 7 км). Кръгово движение ще бъде изградено и на т.нар. Долна Трака, а до неговото обособяване на място постоянно патрулира полицейски екип, за да не се допускат инциденти.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име