Intrigi.bg Мистерии Доц. Георги Николов: Добре е костите на Самуил да се върнат в...

Доц. Георги Николов: Добре е костите на Самуил да се върнат в България, но не и да се търгуват

129
0

Между България и РС Македония има противопоставяне на две нива – на псевдонаучно и политическо. От гледна точка на науката, за нас няма спор. Има очевидно политически спор и неотстъпчивост от страна на нашите съседи македонци. Това коментира в студиото на БНТ доц. Георги Николов, директор на Македонския научен институт.

По думите му македонски учени повтарят мантрите на македонизма. Има ужасни примери, когато хора, които показват българския си произход, са поставени в окаяно състояние. Затова тези хора гледат да спазват тези мантри. А иначе се измислят фантастични мотиви, за да се отрече българското, особено, когато става дума за Средновековието. Това е начин да бъде постигната една индулгенция за македонците, които завзеха чужда земя и откраднаха чужда история, посочи историкът.

Според Николов има два начина да се преодолее войнстващият македонизъм – бърз и по-бавен. Той счита, че бързият няма да постигне нужния резултат, затова е по-добре да се отворят културните граници между двете страни – повече студенти да идват у нас, повече туристи от Македония да посещават страната, за да видят как живеем тук. Тези мантри, които са набити в главите на обществото, те имат много дълъг живот. Македония се е интегрирала към Сърбия. Но след като искат да влязат в ЕС, македонците трябва да изпълнят европейските правила. А сега има отсреща една стена, която не отстъпва, въпреки дипломатическите ходове на българските учени, коментира Николов. 

Що се отнася до костите на Самуил, добре е те да се върнат в България, но не е добре да се търгуват.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име