Intrigi.bg Актуално Досиетата Пандора: осъден от КОНПИ, бивш държавен служител, човек на „Вълкът от...

Досиетата Пандора: осъден от КОНПИ, бивш държавен служител, човек на „Вълкът от София“ и длъжници на НАП с офшорки

111
0

Бившият спедитор Валентин Казанов, с конфискувани 3 милиона лв. от престъпна дейност, е регистрирал офшорка на Сейшелите седмица преди да бъде осъден. Бившият експерт в ДФЗ Милко Минковски, разкрит в “Офшорлийкс”, е с още 3 офшорки в Досиетата Пандора. „Чистачът на дългове” Петър Балабанов, свързан с мрежа от фирми, трупащи милиони дългове към държавата, е собственик на 3 офшорки на Сейшелите. Милена Кабаджова, свързана с финансовите измамници Илан Цоря и „Вълкът от София“ Гал Барак, има офшорка на Сейшелите. Варненският бизнесмен Добромир Андонов, свързан с 50 фирми, 20 от които дължат 8 млн. лв. на НАП, притежава и офшорка.

Това показва обновената наскоро с нова голяма порция имена база данни от Досиетата Пандора на Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

Спедитор с конфискувани 3 милиона лв. от КОНПИ

От Валентин Йорданов Казанов е отнето имущество на стойност 2 954 367.15 лева, придобито от престъпна дейност при извършено престъпление против паричната и кредитната система. Това е отчетено на стр. 13 в доклада на КОНПИ за 2017. Казанов е бивш спедитор в Свободна зона Русе и едноличен собственик на русенската „БГ Транзит” ЕООД, която в момента е в ликвидация.

Великотърновският апелативен съд частично одобрява искането на КОНПИ за отнемане на имущество, като отхвърля отнемането на имоти собственост на Казанов и семейството му. Одобрено е отнемането на парични средства по сметките на „БГ Транзит” ЕООД.

Валентин Казанов е оправдан по обвиненията за пране на пари. Осъден е на 3 години условно за това, че многократно е превеждал суми на обща стойност 3 милиона лева от името на представлявана от него офшорка „Мит Инвестмънт”. Сумите са получавани за транзитен внос на стоки от Турция, преминаващи през Свободна зона Русе. Впоследствие са изнасяни на двойно занижени цени за Русия. За обвиненията и схемата тогава информира „Утро”.

Досиетата Пандора разкриват и друга офшорка на Валентин Казанов. Сейшелската Blueriver Venture Ltd е станала негова собственост на 3 август 2017 г. или седмица преди осъдителното решение от 11.08.2017 г. на Великотърновският апелативен съд. ВКС не е допуснал обжалване и решението влиза в сила. Офшорката няма дейност в България, показа проверка в Търговския регистър.

Бивш държавен служител в ДФЗ с още 3 офшорки

Бившият експерт в Държавен Фонд „Земеделие” Милко Минковски e разкрит през 2013 г. в “Офшорлийкс” с две офшорни фирми на Британските Вирджински острови. Докато е държавен служител през 2006 г. той става директор на офшорните Ferpac Marketing Ltd. и Amelcort Universal Inc. Преди това, през периода 2003 -2005 г Минковски работи и в Министерство на образованието.

Досиетата Пандора разкриват още 3 офшорки на Милко Емилов Минковски на Британските Вирджински острови. Risehall Investments Limited е регистрирана на 28 ноември 2006 г. Belport Investments Limited e регистрирана на 15 април 2009 г. А Blairmont International Limited e регистрирана на 4 юли 2013 г. Офшорките нямат дейност в България, показа проверка в Търговския регистър.

Чистач на дългове в схема на мрежа от фирми

 „Чистачът на дългове” Петър Балабанов е описан през 2016 г. от Банкеръ като участник в мрежа от фирми трупащи милиони дългове към държавата. Той е свързан с 25 фирми, две от които присъстват в списъците с над 8,4 милиона лв. задължения към НАП. „БРИН“ ЕООД в момента е в процедура по несъстоятелност. Балабанов е бил управител и отдавна е излязъл от фирмата. „Виестейт” ЕООД, в която Балабанов е бил едноличен собственик, е обявена в несъстоятелност и вече е заличена, а задължението към НАП е отписано.

В схемата „чистачите“ на дългове участва и Денис Бареков, свързан с 32 фирми, от тях и кредитополучатели в Българска Банка за Развитие. Той е разкрит през 2016 г. в Panama Papers като акционер в офшорната Plemco Holding Inc. Денис Бареков е далечен роднина на Николай Бареков, който се оказа с недекларирана офшорка.

Досиетата Пандора разкриват още 3 офшорки на Петър Иванов Балабанов на Сейшелите. От  ноември 2016 г. той е собственик на Rimeria Investment Ltd. От февруари 2018 притежава KPT (Kepplinger Precision Technology) Limited.  А от май 2018 г. и Erraia Commerce Inc. Офшорките нямат дейност в България, показа проверка в Търговския регистър.

Българка от схемата на финансовите измамници Илан Цоря и „Вълкът от София“ Гал Барак

Милена Танчева Кабаджова е управител на фирми в България свързани с Илан Цоря – съдружник на „Вълкът от София“ Гал Барак. Цоря попадна в разследване на Досиетата Пандора на немската обществена телевизия ARD, а България се оказа база на финансови измамници, завлекли стотици милиони евро от наивни клиенти. Голяма част от сумите от незаконната дейност са преминали през сметки в Инвестбанк на фирми – пощенски кутии и офшорни компании, разкри разследване на Биволъ през 2019 г.

Досиетата Пандора разкриват Милена Кабаджова като собственик на регистрираната на Сейшелите офшорка BizDev Limited от ноември 2016 г. 

Според обвинителният акт на Илан Цоря, предоставен на сайта Finleaks, офшорката BizDev играе важна роля в схемата със стотиците милиони евро. В друг материал Finleaks описва много подробно ролята на мистериозната Милена Кабаджова и показва множество документи и комуникация между нея и Цоря.

Варненски бизнесмен – издирван длъжник на НАП

Варненският бизнесмен Добромир Стефанов Андонов е свързан с 50 фирми. 20 от фирмите дължат 8 милиона лв. на НАП. От октомври 2019 г. той притежава сейшелската офшорка Transcommerce Ltd развиваща дейност и в България. Данните в Търговския регистър показват, че офшорката е (или е била) собственик в 8 български дружества. В 6 от тях не е деклариран действителен собственик и са сред 34-те фирми закононарушители на мерките срещу изпирането на пари.

Добромир Андонов е собственик на веригите супермаркети Parkmart и магазините ALDO по Черноморието и зимни курорти. Именно фирмите АЛДО (Деливъри, Банско, Боровец, Елените, Златни Пясъци, Луксори, Мираж, Мирамар, Плаза, Рила, Ритейл, Уйнтър, Феникс, Фреш, Хелена) са сред длъжниците на НАП. В архива на НАП за съобщения по чл.32 от ДОПК, има десетки съобщения до Андонов. Това от 09.11.2020 г. е за връчване на ревизионен акт.

До сега в Досиетата Пандора

Десетки имена на българи попаднаха в обновената база данни от Досиетата Пандора на Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ. Сред новите имена на българи в базата данни са: роднините на адвокат Момчил Мондешкидоверено лице на Делян Пеевски; бизнесменът и политик Арбен Хавальовприближен до Ахмед Доган; братът на Иван Стаменов от “Осемте Джуджета”; финансовият измамник Илан Цоря, съдружник на „Вълкът от София“ Гал Барак, подземният бос Радостин Бързанов, за които вече информирахме. 

Българските политици в Досиетата Пандора разкрити до момента са Делян Пеевски и Николай Младенов и Николай Бареков, и Арбен Хавальов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Разследването на BIRD.BG разкри и тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка. Офшорните им фирми са използвани и в схеми за рекетиране на бизнеса с краен бенефициер Делян Пеевски.

Разследването Досиетата Пандора съдържа данни от 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата Пандора. BIRD.BG е българския партньор в това разследване, което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти до момента.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име