Intrigi.bg Актуално Досиетата „Пандора“: И жената до Николай Бареков е била собственик на офшорка

Досиетата „Пандора“: И жената до Николай Бареков е била собственик на офшорка

168
0

Жената до бившия водещ и бивш евродепутат (2014-2019) Николай Бареков – Мария Календерска, е собственик на офшорка „Сириус Инвестинг“, която не е била декларирана пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобито имущество (КПКОНПИ). Календерска беше част от „България без цензура“ – партията, създадена от Бареков и кандидат за кмет на София от формацията през 2015 година.

За това, че е собственик на офшорката, съобщава bird.bg, които се позовават на данни от досиетата „Пандора“.
Според публикацията „Сириус Инвестинг“, регистрирана на Британските Вирджински острови, е създадена на 9 октомври 2014, а на 28 октомври 2014 г. тя придобива акциите на „Инвестиция.БГ“.

Фирмата е собственик на къщата в Драгалевци, в която Бареков живее през 2014 година. Тогава дружеството „Ивестиция. БГ“ беше собственост на близки до Бареков млади момичета – членът на контролния съвет на „България без цензура“ Магдалена Христова (тогава на 25 години) и PR-ът на Бареков Иванка Неделчева (тогава на 27 г.) Къщата е придобита през 2013 година за близо един милион лева, като не е известно откъде е произходът на средствата.

Бареков твърдеше, че живее в къщата под наем срещу 1000 евро на месец, припомня „Капитал“.

Прехвърлянето на активите на „Инвестиция.БГ“ на „Сириус Инвестинг“ става два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП (декември 2014 г.). Възбраната е вдигната на 13 април 2016 г.

„От информацията, налична в документите „Пандора“, се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на „Сириус Инвестинг“ (Sirius Investing Limited). В българския Търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид“ и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на „Инвестиция.БГ“ до 28 май 2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.“, пишат още от Bird.bg.

Според информацията в Търговски регистър в момента едноличен собственик на капитала на „Инвестиция.БГ“ е Мария Календерска. От сайта пишат, че са се свързали с нея, но след обещание за разговор на живо тя е спряла да си вдига телефона.

По-късно през деня, след излизане на публикацията, Календерска написа във фейсбук, че „аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България. Нямаме и собственост или имоти в чужбина. Нямаме кредити към български или чуждестранни банки. Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти. За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път“.

Календерска живее с Бареков на семейни начала, като според информации в различни медии те са заедно от 2014 година. Нейното имущество е трябвало да бъде декларирано от Бареков, но това не се е случило.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име