Intrigi.bg Политика Дончев: Не мисля, че Красимир Живков ще остане на поста си

Дончев: Не мисля, че Красимир Живков ще остане на поста си

283
0

„Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт, той трябва да бъде отстранен“ – това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със задържането на заместник-министъра на екологията Красимир Живков.

Преди ден Живков беше задържан, заедно с още петима, единият от които бивш директор на РИОСВ – Плевен. Те са разследвани за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци от Италия.

„Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки“, добави вицепремиерът Дончев, според когото Живков едва ли ще остане на поста си.

Попитан от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите (МОСВ), Дончев отговори, че не знае. По думите му той не е бил „инсталиран от бизнеса като заместник-министър“, а е предложен от политическа сила. Вицепремиерът обаче не знае коя.

По повод съмненията за подкрепа от Живков за бизнеса с отпадъци, Томислав Дончев обясни, че за това има уреден от закона ред – предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството и т.н.

„Но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа“, категоричен е той.

Той коментира и други актуални теми. Като решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите. Според него то е спорно. Той самият е бил против.

„Защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове“, обясни той, като уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Според Дончев мярката 60/40 работи, за което говори интересът към нея. Тя ще продължи поне до септември.

То е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален и конкурентоспособен.

„Това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката“, увери Томислав Дончев. Според него повече данъчни складове ще дадат повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и съответно „по-ниски цени за потребителите“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име