Intrigi.bg Политика Доклад на ЕС: Правата на арестантите в България се погазват често

Доклад на ЕС: Правата на арестантите в България се погазват често

116
0

Лишаване от защита, подвеждане за даване на показания и незапознаване на задържаните лица с правата им по законния ред са често случващи се практики в България, сочи доклад на Агенциятя на ЕС за основните права. Освен у нас, документът включва проучвания в Австрия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния.

Според посочени в доклада мнения на анонимни адвокати често арестуваните не биват ясно информирани от полицията за причината за задържането им. Водят се „беседи“ преди идването на адвокат, за да се измъкне информиция от арестанта, който може да каже нещо, за което не е бил питан, в желанието си да бъде освободен по-бързо. Водилите „беседите“ после може да се появят в съда като свидетели.

В преобладаващата част от случаите гражданите не получават информацията за правата си да мълчат и да повикат адвокат. Цитирано е твърдение на полицай, че арестантите нямат нужда от адвокат при 24-часово задържане, а едва когато се решава дали да им се повдигат обвинение. Това е в пълно противоречие с правилата в ЕС, а е цитирано и разяснение на български съдии, които подчертават, че разпитите без адвокат нямат правна стойност и са негодни като доказателство.

Проблеми има и при попълване на документите за задържане. То се прави набързо и арестуваният няма възможност да се увери какво значат цитираните членове е алинеи от законите. Отделен проблем е, че арестантите често се притесняват от цената на правната помощ.

Задържани пък твърдят, че при ареста не са им били пояснени причините за задържането.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име