Intrigi.bg Актуално Докато води „битка“ с колите в Морската градина, кметът на Варна е...

Докато води „битка“ с колите в Морската градина, кметът на Варна е издал 546 пропуска за шофиране по алеите

464
0

Само за миналата година варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ) е издал 173 служебни бележки и 546 пропуска за достъп на автомобили до Приморския парк в града. За предходните две – 2018г. и 2019г. Портних е издал и още 854 служебни бележки за движение на автомобили по алеите на т.нар. „историческо ядро“ в парка. Това показват данни, станали публични по Закона за достъп до обществена информация.

Обобщените данни от справката показват, че само за три години – от 2018 до 2020 г. кметът на Варна е издал

общо 1573 документа (служебни бележки и пропуски)

за движение на автомобили в Морската градина на Варна. Въпреки, че тяхната валидност е до една година, това на практика обезсмисля всички усилия за въвеждането на ясни правила и ограничения за достъп на моторни превозни средства в парка. За това от години настояват граждании неправителствени организации.

Според документ, озаглавен „Правила за достъп на пътни превозни средства на територията на Приморски парк“, утвърден със заповед на самия Портних, през ноември 2019 г. забраната за влизане на автомобили в Морската градина не важат за лица, живеещи в парка, автомобили, обслужващи обекти в него или лица с документ за инвалидност.

В понеделник общинският Пресцентър разпространи информация от среща на Портних с медии, в която беше цитиран със следните думи: „Знаете, че битката срещу автомобилите в парка е моя кауза и аз я отстоявам от 2013 година, независимо от огромния натиск от страна на собственици на имоти и заведения„.

По време на същата среща кметът на Варна е съобщил, че Върховният административен съд е насрочил за 13 май заседание по жалба срещу заповедта, с която е одобрил Генералния план за организация на движението в града, в това число и в Приморския му парк.

По време на срещата си с журналисти в понеделник обаче Иван Портних цитира и

анонимни публикации в неназовани медии

От тях научил, че жалби срещу заповедите му за спиране на автомобилите в Морската градина идвали от адрес, на който живее „бивш кандидат за кмет на Варна от 2015 г.“, свързва с дясната опозиция на ГЕРБ.

Част от справката, предоставена по Закона за достъп до обществена информация

Информацията, която варненският кмет цитира, е публикувана през август м.г. във Фейсбук страницата на сайт, регистриран от варненския общинския съветник Марица Гърдева (ГЕРБ). В статията се твърдеше, че жалби срещу заповедите за спиране на атомобилния достъп до Морската градина са били подавани до кмета на Варна от адрес, конкретно посочен в същата публикация. Статията беше илюстрирана с копие от удостоверение, издадено от администрацията на Иван Портних, а според съдържанието му на посочения адрес живее Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Варна през 2015 г., издигнат от вече несъществуващя Реформаторски блок.

Смущаващото в случая е, че електронното издание е публикувало във Фейсбук

документ, съдържащ незаличени лични данни

Справка с наредбите и правилниците, по които работи местната администрация във Варна показва, че подобен документ би могъл да „изтече“ в медиите само ако им е предоставен от администрацията на варненския кмет.

Удостоверенията за постоянен адрес се издават на основание на заявление, което се подава лично в деловодството на съответната община. В случай, че е заявено устно, за искането се съставя протокол, в който изрично се отбелязва името на заявителя.

По тази причина „Дневник“ изпрати до общинския Пресцентър във Варна няколко въпроса, които трябваше да изяснят

кой е заявил получаването на удостоверението

за постоянен адрес на Чавдар Трифонов, разпространено във Фейсбук. От отговорите на същите въпроси трябваше да стане ясно и предоставяла ли е администрацията на Портних на медии информация за адресите, от които получава жалби, както и за самоличността на подателите им?

До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени. Трифонов също не е реагирал на публикациите и казаното от Портних.

Междувременно от пресцентъра на кметството във Варна беше разпространена информацията, цитирана в началото на този текст. Тя съдържа и следния цитат от разговора на Иван Портних с журналисти: „Така че, хубаво е да се знае кой двулично използва темата за Морската градина за обслужване на лични интереси“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име