Intrigi.bg Крими Доживотна присъда за убиец, осъдил България в Страсбург

Доживотна присъда за убиец, осъдил България в Страсбург

414
0

Изпечен рецидивист, осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, бе наказан с доживотен затвор за опит за грабеж, придружен с убийство. Това постанови състав на Варненския апелативен съд, който потвърди тежката присъда, наложена на Димитър М. от окръжните магистрати.

Делото се гледа за пореден път цели 16 г. след престъплението. Многократно осъжданият мъж го извършил на 18 юни 2006 г. Дни по-рано той задигнал от вила във варненското с. Константиново инструменти и газов пистолет. Въоръжен с тях, нахлул в къща във варненския кв. Аспарухово, за да търси храна и ценности. Преди това наблюдавал имота и изчакал 75-годишната стопанка да излезе. Тя обаче се върнала внезапно и заварила крадеца. Той атакувал възрастната жена с пистолета и с брадва. Нанесъл й множество силни удари и тя издъхнала. Димитър напуснал къщата и се качил на автостоп до с. Невша. Слизайки, оставил в чуждата кола сак, в който били пистолетът и негови лични вещи. Нахлуването му в дома на пенсионерката обаче било видяно от свидетел. Убиецът бил задържан след няколко дни в необитаема постройка в с. Кракра.

През 2008 г. получил доживотен затвор. Присъдата била потвърдена на втора и трета инстанция и влязла в сила. Затворникът обаче завел дело срещу държавата в Страсбург. През 2018 г.  ЕСПЧ преценил, че при процеса са били допуснати нарушения на конвенцията за правата на човека, тъй като Димитър бил разпитан и направил самопризнания пред полицаи в отсъствието на адвокат. След решението на Европейския съд той повторно обжалвал наказанието си пред Върховния касационен съд, който върнал делото за ново разглеждане с указание да се изключат показанията на служителите на МВР.

Намерената на местопрестъплението част от петлето на газовия пистолет,  показанията на очевидеца и други доказателства обаче потвърждават, че подсъдимият е извършил убийството и то с прекомерна агресия, счетоха магистратите. Затова те оставиха в сила тежката присъда, както и обезщетението от 60 000 лв. за двамата наследници на жертвата. Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховия касационен съд.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име