Intrigi.bg Политика Доверието за кабинета е колкото за Орешарски през 2013-а

Доверието за кабинета е колкото за Орешарски през 2013-а

329
0

Третият кабиент на Бойко Борисов привършва мандата си с ниво на одобрение равно на това, което имаше и правителството на Пламен Орешарски в края на своя мандат.

Това показват данните от националнопредставителното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Според данните от проучването през февруари 2021 г. 19% от българите заявяват доверие към правителството, докато 69% посочват, че му нямат доверие. Парламентът пък се радва на 14% доверие и 73% недоверие. И двете институции са повишили рейтинга си в сравнение с лятото, но въпреки това доверието остава доста ниско и равно на нивата на кабинета „Орешарски“ в самия му край.

От „Галъп“ отбелязват, че през този мандат армията е достигнала до най-високия си дял на доверие от десетилетия – 54% срещу 28% недоверие. Полицията също отбелязва по-високо доверие спрямо недоверие – 54% срещу 36%.

Социолозите отчитат, че при избори днес, в парламента биха попаднали 7 формации, а още една би имала шансове за парламента.

Снимка: „Галъп интернешънъл“

Така в момента начело по доверие е коалицията ГЕРБ и СДС с 25,8% от онези респонденти, които заявяват, че биха гласували на следващите избори. След тях се нареждат „БСП за България“ с 21,9%.

Трета политическа сила засега продължава да се очертава „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с подкрепа от 13,1%, а малко зад тях е ДПС с 12,4%.

Групата на партиите, събиращи подкрепа сред заявилите, че ще гласуват, от над 4% се допълва още от „Демократична България“ (6,8%), „Изправи се! Мутри вън!“ (4,7%) и ВМРО (4,2%).

С шансове за парламента все пак остава обединението на „Воля“ и НФСБ“, за което сумарно глас биха дали 2,7% от респондентите в изследването. От „Галъп“ отбелязват обаче, че тепърва трябва да се види дали коалицията им ще повиши този резултат, или обратното – ще отблъсне хора.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да са в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ.

Малко над 1% събира партия „Възраждане“, а малко под 1% – АБВ, „Атака“ . При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади.

Разбира се, данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Най-трудно за прогнозиране ще бъде избирателната активност. Данните в средата на февруари позволяват да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега.

На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%. Това е по-малко от активността в миналите избори, но отново следва да се напомни традиционната неяснота около избирателните списъци.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име