Intrigi.bg Политика Днес почитаме паметта на жертвите на нацистката ксенофобия

Днес почитаме паметта на жертвите на нацистката ксенофобия

753
0
Oswiecim, Poland - December 28, 2010:: Sing Arbeit macht frei (Work liberates) in Auschwitz II Birkenau concentration camp located in the west of Krakow, Poland

Днес, 27 януари, е ден, в който да обърнем поглед към тъмното минало и да си спомним за жертвите на Холокоста.

На 1 ноември 2005 г. Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста, призовавайки всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и да окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Споменът не трябва да умира. Той трябва да остане жив и да напомня и на бъдещите поколения за болката на хората от преди около 70 години, да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява.

В Германия Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus). Въведен е на 3 януари 1996 г. чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 г. войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (Освиенцим).

Всичко започва с бойкот на еврейските квартални магазинчета

и завършва в газовите камери на Аушвиц… и не само.

Според историците, въпросът за това, как да се избави от евреите, занимавал Хитлер още от младостта му. Идвайки на власт през 1933 г., той започва да превръща идеите си в реалност.

19 април 1943 г.: Група евреи, сред които и малко момче, са отведени от Варшавското гето от германски военни.
19 април 1943 г.: Група евреи, сред които и малко момче, са отведени от Варшавското гето от германски военни.Източник: Rarehistoricalphotos

Преследването и унищожаването на евреи се разделя на на три етапа,

според показанията на сътрудника от СС Дитер Вислицени пред Международния трибунал:

Първи етап – до 1940 г. – решение на еврейския въпрос в Германия и заетите от нея области с помощта на планирано изселване.

Втори етап – 1940 – 1942 г. – концентрация на всички евреи в окупирана Полша и другите заети от Германия източни области под формата на гета.

Трети етап – след 1942 г. –  „окончателно решение на еврейския въпрос“ или унищожението на еврейския народ.

Image result for концентрационни лагери

Вислицени потвърждава, че под термина окончателно решение се е разбирало именно физическото унищожение на евреите и той е видял заповедта за това, подписана от Хайнрих Химлер.

Холокостът обаче не обхваща само евреите

Други етнически, политически и социални групи също са засегнати от геноцида на Хитлер – цигани, комунисти, хомосексуални, Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, политически затворници, инвалиди.

Image result for концентрационни лагери

Много изследователи не включват тези групи в определението за Холокоста и го определят само като геноцид спрямо евреите, затова и жертвите от този тъмен исторически период се оценяват на около 6 млн. души.

Радоста в очите на затворниците от лагера Дахау, когато чуват и виждат американските военни.
Радоста в очите на затворниците от лагера Дахау, когато чуват и виждат американските военни.Източник: Rarehistoricalphotos

Ако се вземат предвид и нееврейските жертви на нацистките репресии обаче, общият брой на загиналите обикновено се оценява на между 10 и 20 млн. души, предвид факта, че броят на убитите съветски военнопленници е доста по-голям от този на избитите евреи, както и че други социални и етнически групи, като ромите например, също са били депортирани и избити или оставени да умрат от глад и болести.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име