Intrigi.bg Крими Димитър Марковски, адвокат на семейството на 16-годишния Людмил: Затвор за виновника, работодателят...

Димитър Марковски, адвокат на семейството на 16-годишния Людмил: Затвор за виновника, работодателят – да плати

811
0

Адвокат Димитър Марковски практикува от 2003 година, оттогава е и член на Софийската адвокатска колегия. Участвал е в над 50 процеса за убийства. Известен е с изключителната си амбиция за успех и особената загриженост към съдбата на клиентите си. Завършил е “Право” във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Син е на известния адвокат Марин Марковски.

– Г-н Марковски, кое, според вас, доведе до смъртта на 16-годишния Людмил?
– Изключително трагичен, нелеп, глупав инцидент, свързан с една тотална безотговорност и нихилизъм от страна на енергийни дружества и на самата държава. Защото контролът трябва да е пълен, без ограничения, за това кой какво представлява и какъв е. За съжаление е много тъжно. Да губим български деца по подобен начин, е провал за самото ни общество.

– Отговорните институции си прехвърлят вината, ще излезе ли истината? 
– В тази ситуация дали някой ще признае или ще отрече вина, няма абсолютно никакво значение. Тяхното поведение е продиктувано от това, че никой не желае да понесе евентуална гражданска отговорност за причиненото нещастие, защото този, който е отговорен, трябва да заплати обезщетение за загубата на това дете. Тези обезщетения са в значителен размер, защото човешкият живот по презумпция трябва да е много скъп. Така че това, че побутват топката и я прехвърлят, е разбираемо. По-важното е какъв ще е резултатът от образуваното досъдебно производство. Защото именно от действията по разследването трябва да се установи кои са отговорните лица и ако има престъпление, кой трябва да понесе наказателната отговорност.

– А каква е наказателната отговорност за такова престъпление?
– Тя може да бъде търсена в посока чл. 123 от НК, който повелява, че когато има дейност, която представлява повишена опасност и е отговорна служебна дейност, ако се установи, че има немарливо, небрежно и лошо изпълнение, се носи наказателна отговорност от съответното лице, което немарливо се отнесло към своите задължения. Лишаването от свобода може да бъде до 6 г.

– Значи ще осъдят някой работник и никоя институция няма да понесе отговорност?
– Ако се установи, че това е длъжностно лице, което при всички случаи е в отношение с някой работодател, тогава гражданската отговорност ще бъде понесена от самото предприятие. Голям въпрос е и защо компетентните контролни органи не упражняват системен контрол и не проследяват дейността по захранване на всеки един търговски обект. Най-лесно е да се каже – ами те са вързали, отговорността е тяхна. Добре де, ама контролните институции къде са?

– Може би законите не са достатъчно добри?
– Има много добра нормативна и поднормативна база към Закона за енергетиката, която абсолютно регламентира Закона за управление и устройство на територията. Когато се захранва електрически един търговски обект, има изисквания за проектиране и изграждане на електрическа инсталация, има приемане на този обект, има контрол. Големият въпрос е защо държавата е пропуснала да извърши такъв контрол. Ясно е, че някъде там по веригата ще се установи кой трябва да понесе съответната отговорност – било гражданска, било наказателна. Това ще се установи в разследването. Видяхте от репортажите по телевизията как там върви един кабел по металния парапет, вързан с едни свински опашки. Ами това е безобразие. Може ли кабел под напрежение да е вързан за метален парапет? Това е скандал.

– Много ли са подобните скандални неща около нас?
– Много са, но не е идеята ние с вас да ги констатираме, а самата държава да започне там, където е необходимо, контролните органи да работят ефективно. И ако не им се работи, да бъдат сменяни, докато се намерят подходящите хора, които да си изпълняват стриктно служебните задължения, за да не се стига до това да умират децата на България.

– Какво е семейството на загиналото момче?
– Това са скромни хора от ромския етнос, които си търсят препитанието. Те и в този ден са търсили работа и прехрана, почиствайки сняг, за да може да си изкарат пари за хлебеца. Това означава, че детето произхожда от изключително социално слабо и бедно семейство, което си изкарва прехраната с физически труд.

Първи резултати от проверката на общината

Павилионите на булевард „Иван Гешов“ – незаконни

Имало процедура за махането им

И петте преместваеми павилиона на бул. “Иван Гешов” нямат одобрени проекти за електрозахранване, а два от тях са незаконно поставени. Това установи проверка от екип на Столична община, пратен по заповед на кмета на София.

Два от обектите са на терена на болница “Св. Иван Рилски” и 3 на тротоара пред нея. За павилионите в двора са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район “Триадица” и Столична община чрез “Общински строителен контрол” и започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

Трите обекта, които попадат в обхвата на тротоара, са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

По следите на крадците

Токът убиец бил от махнат светофар

Откриха утечка и наблизо

Двата кабела, излизащи от шахтата, са вързани със свински опашки към предпазната ограда на тротоара.

Двата кабела, които излизат от шахтата, са свързани към жици, останали след демонтиране на светофар при реконструкцията на бул. “Иван Гешов”, приключила през 2018 г. Те захранвали абсолютно незаконно два от павилионите – един на тротоара и един в района на болницата.

Както писа “Труд”, основната версия за смъртта на 16-годишния Людмил в неделя гласи, че детето е станало жертва на класическа кражба на ток. Тя е продължила повече от 2 години, но без да стават инциденти.

Възможно е обаче преди 10-ина дни проводниците да са били оголени при отваряне и затваряне на шахтата от работници, които дори не са знаели, че това са електрозахранващи кабели. Но не е изключено и някой друг да е опитал умишлено да се свърже към кабелите и да е предизвикал т. нар. утечка.

Засега се смята, че детето е загинало от ток от кабела на павилиона на територията на болницата, собственост на фирма от Варна, но проверката не е приключила окончателно. Възможно е в близките дни по случая да бъде проведен и следствен експеримент.

Днес експерт откри с уред изтичане и от кабел, свързващ друг павилион близо до мястото на инцидента. Затова и всички районни кметове бяха вдигнати по тревога да проверят захранването на преместваемите обекти на тяхна територия и да докладват в Столична община.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име