Intrigi.bg Булевард Димитър Маринов: Мисията на актьора е да образова, да забавлява, да дава...

Димитър Маринов: Мисията на актьора е да образова, да забавлява, да дава надежда

151
0

„Дневник“ публикува част от интервюто на Даниел Ненчев с Димитър Маринов за холивудските методи, за българските особености и за мисията на актьора да раздава надежда. Целият разговор е публикуван в книгата„Идеи без граници“.

Малцина бяха чували за актьора Димитър Маринов преди раздаването на наградите „Оскар“ през февруари 2019 година. Но ето че българинът, изиграл ролята на руския виолончелист във филма на годината – „Зелената книга“, излезе пред пълната с холивудски знаменитости зала с националния ни флаг в джоба на официалното сако. И не се поколеба да го демонстрира пред всички, докато поемаше статуетката от ръцете на Джулия Робъртс. Съвсем естествено еуфорията около неговия звезден миг прерасна в желание да го опознаем по-добре. След поредица интервюта за наши медии Димитър Маринов се отзова на поканата от София филм фест да представи „Зелената книга“ пред българската публика. Срещна се със студенти от НАТФИЗ и обеща да обмисли идеята да преподава актьорско майсторство тук, в България. Нищо, че е трябвало да я напусне преди 29 години и да стигне до Америка, за да сбъдне своята мечта.
Преди да го застигне големият успех, животът му е низ от драми и перипетии, достойни за филмиране: има трудно детство и още като тийнейджър иска да избяга зад граница, но го хващат и го хвърлят в затвора. Бит и тормозен, той все пак успява да се опази здрав (ако не броим счупените пръсти) и авантюристично настроен към света, който с нетърпение се втурва да опознава. Всичко това изглежда почти като готов сценарий – и Димитър Маринов вече има холивудско предложение.

Неговата история е важна не само заради „Оскар“-а и знамето. Преди тях стои 29-годишната биография на Димитър Маринов като емигрант в Америка – паралелната история на българския преход. Животът на аутсайдера, който отива на върха. Примерът, че това е възможно, че талантът е по-силен от идеологията, конюнктурата и тоталитарната доктрина. Примерът, че в този свят можеш да успееш с талант, ако наистина искаш това.

Поздравления за всичко, което успяхте да направите! И за историята на Вашия живот, която повечето тук не знаехме. Беше голямо вълнение за всички ни, благодаря за това! Дори да оставим филма и страхотната Ви игра – присъждането на „Оскар“ е изключително постижение за човек, тръгнал от български затвор.

– Благодаря! Когато човек си мечтае за нещо и иска да го направи, просто трябва да си го навие на пръста, да му се отдаде и да започне, иначе няма как да стане.

По какво работите в момента?

– Преподавам в актьорското студио на Бернард Хилър. Бернард е човекът, който откри Леонардо ди Каприо, Камерън Диас и много други. Той подготви актьорски Лейди Гага за филма „Роди се звезда“. Това е човекът, който ме забеляза. Аз имах няколко уъркшопа в „Бевърли Хилс Плейхаус“, страхотен театър. Бернард Хилър ме видял на някаква сесия, на която имало двама негови ученици.

Аз знаех много неща за Бернард, той е гуру във филмовия свят. На наградите на Писателската гилдия Питър Фарели ме дръпна настрани и каза: „Един много специален човек иска лично да се запознае с теб.“ Като го видях, изтръпнах. А Бернард каза: „Искам да дойдеш в моя клас и да поговориш на моите студенти.“ Поговорих един час, след което той каза: „Не, не слизай от сцената, води класа!“. Аз бях в шок, това се случи точно преди да дойда в България. Проведох сесията с тях, два часа и половина, след което Бернард ме заведе на вечеря и ми каза директно: „Искам ти да си моят асистент-преподавател.“ Насочи ме към своите методи, макар че аз вече бях добре запознат с тях. При него я има онази типично амерканска система, свързана с емоционалност, откровеност, психологическо изграждане. Методът на Лий Страсбърг, осъвременен и разширен. Допълнително трябва да се преоткриеш, да имаш самочувствие и увереност. Моята задача в актьорското студио на Бернард е на действащия актьор, който превежда на студентите неговата теория в практика. Преди около месец и половина той ми каза, че трябва да си направя собствен клас. Тоест да започна да водя сам, като, разбира се, си оставаме партньори. И тогава дойде идеята за Сан Диего, на около 150 километра на юг от Лос Анджелис. Там има конгломерат от млади талантливи хора, които не могат да си позволят лукса ежеседмично да пътуват за класове до Лос Анджелис. И аз можех да им дам възможност локално. Сега имам класове по кино и телевизия в Сан Диего. И това вече е основното извън представленията, рекламите и филмите, с което се занимавам. Абсолютно концентрирано.

Но ще дойдете и в България, за да направите Академия в НДК. Какво може да се каже за нея?

– Тази идея ми беше подсказана в България от много хора.

Реших да дойда в края на ноември 2019 година, за да споделя опита си. Искам да поставим началото на дългосрочен проект: Screen Acting Academy – Академия за кино, реклама и телевизия. Академия, в която да практикуваме творчески обмен. Младите да участват с енергичния си талант и идеи в моето споделяне на опит от американската система на обучение. Искам да ги окуража да следват мечтите си и да подтикна смелостта им не само за израстване в националното изкуство, но и за намиране на заслужено място в световното. Очаквам тази среща с нетърпение. Мисля си, че мога да дам увереност и професионални насоки след опита, който натрупах във времето. Ще бъда щастлив да получа от тях гледните точки и инвенцията на младостта. Академията ще включва класове за тийнейджъри и за възрастни.

След последното ми идване в България срещнах човека, с когото ще работя тук – мениджърът и PR Павлина Величкова, тя ще ръководи организационно Академията и моите ангажименти в България. За този проект получих изключителна подкрепа от Националния дворец на културата като партньор в лицето на Борислав Велков, председател на Съвета на директорите, и от неговия екип.

По отношение на Академията, откровено казано, в началото се притесних, защото зная какви са настроенията и разбиранията у нас. Искам да отворя една скоба, да кажа нещо типично за България и обратно на ситуацията в САЩ. Специално в нашите актьорски среди има някаква странна ревност. Налага се разбирането, че школовката, която ти дава конкретният преподавател, е най-добрата, най-вярната и точно тази, която ти трябва. Другите не са важни. Да, професорите се уважават един друг, но ревностно пазят своята „територия“ и методи. В САЩ е точно обратното. Дори Бернард наставлява завършилите при него студенти да отидат да вземат часове при други преподаватели. Защото той твърди: „Никой актьор не знае кое работи за него най-добре, докато не го пробва.“. Всеки преподавател има свой подход, но и всеки актьор има своя избор.

Особено когато хората са млади!

– Именно! Не бива да му промиваш мозъка и да твърдиш, че твоят е единственият начин, а точно обратното – трябва да му отвориш съзнанието. Това е големият ми спор с много мои колеги, особено тук. Аз не искам да уча моите студенти какво да мислят, а как да мислят. Те трябва да решат сами за себе си дали им подхождат повече методите на Димитър Маринов, на Бернард Хилър или а някой друг.

Когато споделих колебанията си с Бернард, който обикаля света, той ми каза: „Ти не отиваш да ги учиш на актьорско майсторство, а да им демонстрираш начина, по които работим ние в Америка, системата тук. Защото в Европа, като гледат нашите филми, се интересуват как стигаме до там, как го правим. Ти ще ги обогатиш, като споделиш опита си“. Това ми даде кураж да дойда да направя Screen Acting Academy в България.

И за да няма притеснени: Казано просто – няма да дойда в България, за да взимам или да давам, аз идвам да споделям. Аз обикновено казвам на студентите: „Вие не сте тук заради мен, а аз заради вас“!

Аз имах удоволствието да се срещна с Ал Пачино в нашето студио, когато дойде преди два месеца за разговор със студентите ни. Той каза, че в продължение на 42 години всеки четвъртък се е срещал със своя учител, чак докато се споминал преди три години. Самият Ал Пачино вече е на повече от 70, а дори по времето на снимките на последния филм с Робърт Де Ниро, („Ирландецът“ на Мартин Скорсезе – б.а.) неговият преподавател идвал да го съветва… И когато аз го попитах: „Добре, защо? Наистина ли Ал Пачино има нужда от учител на на снимачната площадка?“ Ал Пачино ми отговори: „Димитър, той не беше просто учител, а мой ментор. Разликата е огромна. Това беше човекът, на когото вярвах. Човекът, който изгради кариерата ми.“ Ето за това става въпрос.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име